21.07.2015., Танјуг

Eкстремно високе температуре од преко 35 степени, последњих дана у нашоj земљи изузетно негативно утичу на кондиционо стање већине воћарских култура, казао jе данас Aлександар Лепосавић из чачанског Института за воћарство.

voce_susaЧAЧAK – Eкстремно високе температуре од преко 35 степени, последњих дана у нашоj земљи изузетно негативно утичу на кондиционо стање већине воћарских култура, казао jе данас Aлександар Лепосавић из чачанског Института за воћарство.

„Наjдрастичниjе последице забележене су код малине и купине у свим производним реонима. Уколико овакви временски услови потраjу штете ће претрпети и шљива и jабука“, рекао jе он Танјугу.

Према Лепосавићевим рецима, због температурног шока код малине jе дошло до знатног скраћења процеса бербе.

Негативан утицаj, каже Лепосавић, огледа се и у смањењу величине и квалитета плодова, од коjих су наjизразитиjи масовна поjава белих флека и ожеготина на врху и осунчаноj страни плода малине, неjеднако сазревање и враћање боjе зрелих плодова из црне у црвену код купине (коjа jе на почетку процеса бербе), чиме им jе знатно умањена употребна и тржишна вредност.

Поред екстремно високих температура, последња два дана у нашоj земљи, проблем представља и изузетно ниска релативна влажност ваздуха праћена ветром, коjа доводи до поjаве ожеготина или потпуног уништења лисне масе код већине врста воћака, истиче он.

„Oво jе нарочито изражено код двородних сорти малине, као што су Полана и Полка. Kод шљива jе већ сада забележена поjава ожеготина на деблу и листовима, а у зависности од даљих услова, може се очекивати поjава убрзаног сазревања и превременог отпадања плодова“, обjаснио jе Лепосавић.

Oн jе напоменуо и то да велики проблем, при оваквим условима, воћу наносе болести и штеточине коjе у раниjим периодима године нису биле економски значаjне.

„Tакође, треба истаћи могућност пренамножавања штетних гриња, коjе због брзог стицања резистентности на хемиjске третмане за многе произвођаче могу представљати нерешив проблем“, указао jе стручњак.

Oви, али и други проблеми са коjима се произвођачи воћа у нашоj земљи суочаваjу, мораjу се у будућности решавати применом комплексних мера коjе ће за циљ имати очување постоjеће, али и унапређење будуће производње.

„Наведене мере се пре свега односе на избор одговараjуће локациjе и припрему земљишта, одабир новиjих и отпорниjих сорти, коришћење здравог и квалитетног садног материjала, примену савремених агро и помотехничких мера“, закључио jе Лепосавић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *