21.07.2015., РТВ  , Силвија Гвозденац

СЕНТА – Озбиљни произвођачи ружиних садница су Сенћани – произведу чак милион садница годишње, од чега велики део заврши у извозу.

ruze_rusijaРанијих година извозило се на италијанско, словеначко и холандско тржиште, а сада су најозбиљнији купци из Русије, јер се чак осамдесет одсто садница пласира за ту земљу.

Производни циклус ружиних садница траје три године. Почиње у рано пролеће подлогом дивље руже, која се у јуну, јулу и августу калеми племенитом биљком.

Када нарасте, садница се вади од окотбра до новембра, и тада узгајивачи ружа добијају биљку за продају.

Ранијих година та производња је била профитабилна, док данас ружари послују са минималним зарадама, пошто је цена садница пала за 20 осто, каже Иштван Вашаш, врсни произвођач из Сенте.

Он додаје да ипак постоји интересовање за производњу ружа, које се и даље добро пласирају на иностраном тржишту.

„Србија ружу 80 одсто шаље за Русију, нешто за Босну и Херцеговину а раније смо пласирали за Италију и Словенију. Пре 90-тих година више од милион ружа смо извозили за Холандију“, каже Иштван Вашаш.

За производњу ружиних садница потребно је и знање и пракса. У овом ружичњаку сезонска радна снага дуги низ година сади, негује и калеми тај племенити цвет. Посао је тежак, жене раде од шест ујутру до шест увече, некад и на 40 степени, напомиње Иштван и истиче да је добро што током целе године има посла – зими се саднице одвајају и пакују за продају.

У плану је, како нам каже домаћин, да заједно са осталим произвођачима – удружено наступе на тжишту.

Са само са два хектара, овај произвођач ружа уједно и заљубљеник у свој посао, произведе чак 200.000 садница годишње.

Ми смо га посетили када је калемио руже, што је важан корак у узгоју ружа како би биле што лепше.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *