30.07.2015., Танјуг

Жетва пшенице у Србиjи jе завршена, хлебно зрно jе доброг квалитета, а очекуjе се да ће производња износити 2,4 милиона тона, што jе за 1,7 одсто више у односу на прошлу годину, речено jе данас у Привредноj комори Србиjе.

zetva_zavrsenaБEOГРAД – Жетва пшенице у Србиjи jе завршена, хлебно зрно jе доброг квалитета, а очекуjе се да ће производња износити 2,4 милиона тона, што jе за 1,7 одсто више у односу на прошлу годину, речено jе данас у Привредноj комори Србиjе.

Kако jе изjавио секретар Удружења за пољопривреду ПKС Ненад Будимовић просечан принос по хектару износи 4,1 тону, а жетва jе завршена у оптималном року.
Будимовић jе на седници тог удружења подсетио да су жетвене површине износиле 589.922 хектара и да ће производња пшенице са пренетим залихама бити довољна за домаће потребе, као и да ће бити вишкова за извоз.

Сада, навео jе Будимовић, треба постићи одговараjућу цену за фармере и за извоз.

„Tу се већ поjављуjу благи проблеми, jер jе оваj топли период коjи траjе две недеље изазвао опадање водостаjа Дунава, тако да барже са натовареном робом стоjе“, указао jе Будимовић.

Oн jе рекао да се чека тренутак када ће барже моћи да исплове, напомињући да се тренутно користи само 60 одсто њиховог капацитета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *