07.08.2015., Танјуг

По први пут у историjи држава jе одлучила да део свог пољопривредног земљишта понуди у откуп малим пољопривредницима са навише до 30 хектара у власништву, коjи ће сада моћи да купе jош до 20 хектара државног земљишта са роком плаћања до пет година, рекла jе данас министарка пољопривреде…

zemlja_na_prodajuНИШ – По први пут у историjи држава jе одлучила да део свог пољопривредног земљишта понуди у откуп малим пољопривредницима са навише до 30 хектара у власништву, коjи ће сада моћи да купе jош до 20 хектара државног земљишта са роком плаћања до пет година, рекла jе данас министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Бошковић jе на jавноj расправи о Нацрту закона о изменама и допунама закона о пољопривредном земљишту у Нишу додала да се на таj начин желе додатно оjачати мали пољопривредни произвођачи.

„Стање у пољопривреди jе такво да тражи брза решења, а новим законом о пољопривредном земљишту желимо да унапредимо располагање овим природним ресурсом, jер jе тренутно стање такво да тражи брза решења“, истакла jе она.

Бошковић jе истакла да се предложеним изменама и допунама Закона тежи да се земљиште коjе се ниjе издавало наjмање три узастопне агроеколошке године, сада може бесплатно издати на период до пет година, са могућношћу продужења рока до 20 година.

Према њеним речима, наjвећа новина коjу доноси Нацрт су казне за узурпаторе пољопривредног земљишта.

„Пракса досадашњег коришћења и управљања државним пољопривредним земљиштем jе таква да захтева промене у правцу ефикасниjег, рационалниjег и економичниjег коришћења истог. У прилог томе говори податак да готово половина обрадивог земљишта коjим располаже Србиjа се не издаjе у закуп, као и да се велике површине истог узурпираjу и од познатих и од НН лица“, указала jе министарка.

Велики део земљишта jе неискоришћен, а ниво инвестициjа jе изузетно низак, нагласила jе Бошковић, додаjући да се овим законом жели омогућити давање до 30 одсто државног земљишта у закуп великим инвеститорима и тако повећа ниво инвестициjа, а домаћим произвођачима омогући сигуран пласман производа.

Министарка пољопривреде jе у образлагању потреба за променом закона о пољопривредном земљишту рекла да Србиjа има укупно 490 хиљада хектара обрадивог земљишта, а да jе искоришћеност веома мала.

“ У Воjводини се користи 63 одсто, док jе у централноj Србиjи искоришћеност свега 13 одсто обрадивог земљишта. Oстало jе или узурпирано или упарложено. Oвим законом хоћемо да повећамо ефикасност, рационалност и економичност коришћења обрадивог земљишта“ закључила jе министарка пољопривреде.

Mинистарка jе нагласила да када jе реч о земљишту коjе jе и предмет Закона о реституциjи, оно мора бити третирано у складу са тим законом.

„Закон о реституциjи jе стариjи и ми га морамо поштовати“ рекла jе Бошковић

Бошковић jе наjавила да jе jош jедна од измена што ће се обезбедити предвидиво и поуздано пословно окружење као основни предуслов за инвестициjе и да ће се на таj начин покренути производња, обезбедити количина и квалитет производа, коjи су кључни за опстанак произвођача у све захтевниjим тржишним условима како у свету, тако и код нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *