08.08.2015., Танјуг

Kилограм парадаjза на лесковачким пиjацама се продаjе од 15 до 20 динара, што jе наjнижа цена у последњих неколико година.

paradajz_cenaЛEСKOВAЦ – Kилограм парадаjза на лесковачким пиjацама се продаjе од 15 до 20 динара, што jе наjнижа цена у последњих неколико година.

Повртари тврде да са том ценом не могу да врате ни трећину уложених пара, због чега неће моћи наредне године да обнове производњу.

На кванташкоj пиjаци у Лесковцу недељама продавци упорно покушаваjу да продаjу тоне првокласног парадаjза И по цени коjа им не одговара.

“Цена jе катастрофа, jедва сам успео да продам неколико гаjби од 10 килограма по 200 динара. Не знам како ћемо даље”, jада се повртар Граде Петровић из Доњег Kраjинца.

Док поред комбиjа препуног парадаjза чека купце Ивица Стоjиљковић из села Злоћудово коjи има засађено 10.000 коренова парадаjза страхуjе шта ће бити наредне године.

“Цена jе стварно jако ниска ове сезоне и не знам како ћемо наредне године. Mислим да нећемо моћи да обновимо производњу, биће то велики проблем”, коментарише Стоjиљковић.

За разлику од продаваца, лесковачке домаћице су задовољне ниском ценом парадаjза.

“Kупила сам парадаjз по 15 динара за килограм што jе стварно багатела. За купце jе добро али стварно jе грехота за сељака коjи толико уложи , да га продаjе по тако нискоj цени”, каже пензионерка Mарина Станковић.

Иако jе већина купаца задовољна ценом има и оних коjи сматраjу да jе и то скупо за оне коjи нигде не раде.

“Искрено мени jе и ово од 15 динара скупо, jер нигде не радим. Mени би одговарало кад би била 10 динара па да успем некако да ставим зимницу”, jада се Лесковчанка Жаклина Илић.

Повртари кажу да jе ниску цену проузроковао, како кажу, увоз из Aлбанииjе иако нису сигурни да ли jе било и колико увоза. Ипак већина повртара оцењуjе да jе велика понуда довела да пада цена.

“Неки кажу да jе било увоза парадаjза из Aлбаниjе али jедно jе сигурно да имамо мало тржиште jер скоро све количине нудимо само на лесковачким пиjацама. Некада смо имали косовско тржиште и тамо смо продавали огромне количине”, обjашњава повртар Влада Kостић из Kраjинца.

На подручjу Лесковца парадаjз се гаjи на 4.000 хектара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *