четвртак, 21.04.2011., РТС

Шест млекара и шест кланица из Србије добило дозволу за извоз меса, млека и месних и млечних прерађевина на територију Русије, Белорусије и Казахстана.

После учесталих сусрета руских и српских политичара, из Москве је стигла добра економска вест. Шест српских кланица и шест млекара добило је дозволу да без царине извози месо, млеко и прерађевина од њих.

Сертификат за извоз добијен од московских фитосанитарних власти значи да ће се производи из Србије продавати и у Казахстану и Белорусији са којима Руска федерација има царински савез.

Завршетак једногодишњих преговора о извозу на руско тржиште, млекаре су дочекале са плановима о повећању производње и већ уговореним пословима за продају качкаваља и фета сира.

„У овом тренутку имамо пет потписаних уговора са пет купаца. Вредност је око 16 милиона евра, а за две три недеље очекујемо прву испоруку за једног од тих купаца“, рекао је Зоран Матић, из млекаре „МБ Шабац“.

Јездимир Куч, из крагујевачке млекаре „Куч“ каже да ће им већ овог месеца на рачун бити уплаћен аванас и креће прва испорука за руско тржиште.

„Договорили смо око милион долара извоза у овој години, и сигурно ће ићи и дупло више“, каже Куч.

У Русију, Казахстан и Белорусију моћи ће да извозе и млекара „Валета“, произвођач козјег млека „Селект милк“, „Ајскрим фектори“ и „Сомболед“. А од произвођача меса строги руски стандард „Гостер“ испунили су „Јухор“, „Златиборац“, „Неопланта“, „Биг Бул“, „Карнекс“ и „Српско-руска трговачка кућа“.

„Ми за сада стратешки наступамо заједно на том тржишту, улазимо у велике трговинске ланце и после тога можемо говорити о неким конкретним количинама које ће у преспективи из месеца у месец расти“, наводи Душан Кнежевић из фирме „Златиборац“, Чајетина.

Ивана Марковић из јагодинског „Јухора“ истиче да је руско тржиште изузетно захтевно, али да су они спремни да одговоре свим захтевима.

Врата великог и захтевног тржишта су отворена, кажу у ресорном министарству, а колико ће се то искористити зависи од произвођача и њихове спремности за заједнички наступ.

„Наш извоз биће одређен производном могућности, кандидовали смо најбоље, а у којој мери ће испунити захтеве на њима је да пласирају, планирају, успоставе дугорочан однос са коопреантима са својим примарним произвођачима“, каже Милош Милановић из Министарства пољопривреде и трговине.

Споразум о слободном извозу млека и меса могао би да ублажи велики минус који бележимо у размени са Русијом.

Весна Параушић, из Института за економику пољопривреде, каже да је могућност да се структура српског извоза, пре свега пољопривредно-прехрамбених производа побољша.

„За сада доминирају сировине, мало је призвода додате вредности, прерађених производа, друго је повећање обима извоза меса и прерађевина од меса“, каже Параушић.

Царинска унија Русије Белорусије и Казахстана је тржиште од 170 милиона потрошача, а повлашћене услове трговања поред чланица Заједнице независних држава имају само Србија и Црна Гора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *