19.08.2015., Дневник , А. Ђуран

На територији кикиндске општине стање воћа је задовољавајуће и поред високих спољњих температура.- Највећи део воћара у нашој општини наводњава своје површине баш због изразите суше – сазнајемо од Јелене Кљајић из Пољопривредне стручне службе „Кикинда“ -Има проблема са ожеготинама плода ,с обзиром на то да сунце буквално пржи и то се највише одразило на јабучасте воћне врсте, односно јабуку и крушку. Наводњавање ових воћки препоручује се до половине августа. Тада се мора прекинути, да би плодови сазрели за бербу која ће почети у другој половини августа и да би летораст ушао припремљен у зиму.

jabuke_rodileВишње и трешње су обране и принос и квалитет је био добар јер воће воли топло време које је допринело и сакупљању довољно шећера у плодовима. Неочекивани минуси у априлу и мају, одразили су се на род и принос кајсија.- Ове године и шљива ће бити мање у односу на прошлу годину. Разлог је што је прошле године шљива преродила. Јабуке, брескве и крушке имаће одличан род – додаје наша саговорница – Лешници су, такође у добром стању и све више је површина под овим воћем. Сви који су обрали воће добро би било да ураде зелену рездбу ради спречавања губитка влаге.

У протеклом периоду повећавају се површине под воћем у кикиндској општини.- Суша је показала да регион Кикинде никада није био за суво ратарење. У нашој општини количине падавина су на нивоу пустиње односно око 500 милимитера по квадратном метру годишње. Када имамо среће да се те падавине правилно распореде тада има и приноса. Стога је неопходно преоријентисати се на друге производње што повлачи и улагања, пре свега у системе за наводњавање.

У општини Кикинда највише воћњака је под јабукама 50 хектара, засада шљиве има на преко 30 хектара, лешника око 20, колико је и под кајсијама, под крушком је око девет, брескви има на пет хектара, вишње су на четири, под трешњама је два. Укупно је око 150 хектара под воћним засадима.

У виноградима је у току такозвана зелена резидба која се највише обавља код стоних сорти.

– Код винских сорти не препоучује се закидање заперака јер младо лишће на заперцима служи за фотосинтезу – саветује Јелена Кљајић – У нашој општини виногради су у добром стању, а на појединим парцелама има појаве пепелнице која је имала идеалне услове за развој поготово код црних винских сорти . Очекују се добри и приноси и квалитет грожђа јер нема падавина и кише што погодује виноградима. Виноградарима препоручујем да прате количину шећерних киселина јер очекујем убрзано сазревање те да не буду затечени. Ове године требало би да имамо и доброг вина.

Под винским грожђем у нашој општини је 14, 4 хектара, док површина са стоним грожђем има веома мало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *