22.08.2015., Танјуг

Kиша коjа ових дана пада у Србиjи касно jе стигла за кукуруз у Поморавском округу засеjан на преко 50.000 хектара, али jе на време пала за припрему земљишта за сетву jесењих житарица, изjавила jе данас стручни саветодавац за ратарство Пољопривредно стручне саветодавне службе у Jагодини Mиланка Mиладиновић.

kisa_kasniJAГOДИНA – Kиша коjа ових дана пада у Србиjи касно jе стигла за кукуруз у Поморавском округу засеjан на преко 50.000 хектара, али jе на време пала за припрему земљишта за сетву jесењих житарица, изjавила jе данас стручни саветодавац за ратарство Пољопривредно стручне саветодавне службе у Jагодини Mиланка Mиладиновић.

„Приноси кукуруза, соjе и сунцокрета, због дуготраjне суше и високих температура биће знатно умањени ове године, у односу на лане и прошле године“, рекла jе Mиладиновић новинарима.

И ова киша коjа сада пада, ниjе пала свуда jеднако, количине падавина крећу се од пет до 20 литара, напоменула jе Mиладиновић.

Oна jе додала да jе стање кукуруза, традиционално наjзаступљениjе житарице у овом делу Србиjе, боље уз Велику Mораву.

Великих подбачаjа у прионсу и квалитету биће и код сунцокрета и соjе, „нарочито код соjе коjа jе осетљива на сушу у време цветања и формирања зрна, а у то време управо ниjе било кише“, истакла jе Mиладиновић.

Oва киша ће повећати садржаj влаге у земљишту и омогућити припрему земљишта за сетву jесењих житарица и обраду стрништа коjа су остале необрађена због суше, истакла jе Mиладиновић и позвала пољопривреднике да што пре ураде ове послове.

На подручjу шест општина Поморавског округа: Jагодини, Ћуприjи, Деспотовцу, Параћину, Свилаjнцу и Рековцу, ове jесени, према процени стручњака Пољопривредно саветодавне стручне службе, биће засеjено пшеницом од 15.000 до 17.000 хектара и око 5.000 хектара jечмом, тритикалом и неколико штотина хектара уљаном репицом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *