23.08.2015., Танјуг

У Србиjи се не користи генетски модификована соjа и грађани могу слободно да конзумираjу соjу коjу купуjу у нашоj земљи, изjавио jе данас руководилац групе за заштиту биљних сорти и биолошку сигурност Mинистарства пољопривреде Jован Вуjовић.

soja-GMOБEOГРAД – У Србиjи се не користи генетски модификована соjа и грађани могу слободно да конзумираjу соjу коjу купуjу у нашоj земљи, изjавио jе данас руководилац групе за заштиту биљних сорти и биолошку сигурност Mинистарства пољопривреде Jован Вуjовић.

„Заиста нема разлога за панику, реалност jе потпуно другачиjа. Mинистарство пољопривреде у потпуности спроводи одредбе Закона о генетички модификованим организимима, по коjем jе забрањена производња и промет таквих организама у Србиjи“, рекао jе Вуjовић за Пинк одговараjући на питање како коментарише тврдње поjединих медиjа да има разлога за бригу по питању соjе.

Вуjовић jе поручио да грађани могу бити мирни пошто конзумираjу соjу коjа ниjе генетски модификована.

Oн jе истакао да се спроводе мере и испекциjски надзор на пољопривредним површинама и граници где фитосантирана и ветеринарска инспекциjа контролишу све пошиљке, тако да jе контрола вишеструка.
Вуjовић jе додао да jе тачно да у свакоj земљи постоjе илегални токови, као и да се држава на различите начине бори са њима.

Oн jе нагласио да на свим парцелама постоjи контрола, као и да jе прошле године извршена извршена контрола на 1.803 сумњиве парцела на териториjи jужнобачког, западнобачког, сремског, колубарског и београдског округа и да jе само на 70 парцела потврђено да се узгаjа ГMO соjа.

„Oд укупне производње соjе у Србиjи, коjа jе од 180.000 до 200.000 хекатар – ово су промили“, истакао jе Вуjовић додаjући да jе реч о малим пољопривредним произвођачима и парцелама коjа нису веће површине од хектара.

Oн jе казао да фитосанитарна инспекциjа чешља терен и да такве парцеле не могу да се сакриjу.
Kако обjашњава, откупљивачи соjе мораjу да имаjу ауторизоване узоркиваче коjи проверавауjу соjу и она не може никако легално да се нађе у промету.

Aко неки пољопривредни произвођач и успе да сакриjе такву парцелу, он не може да jе понуди откупљивачима већ се она наjчешће користи унутар тог газдинства као храна за стоку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *