23.08.2015., Танјуг

Иако jе суша у Републици Српскоj умањила квалитет воћа, воћари су задовољни откупном ценом, коjа jе нешто виша него лани, и очекуjу да ће добра цена и извоз на руско тржиште надокнадити губитак рода.

voce_RSБAЊAЛУKA – Иако jе суша у Републици Српскоj умањила квалитет воћа, воћари су задовољни откупном ценом, коjа jе нешто виша него лани, и очекуjу да ће добра цена и извоз на руско тржиште надокнадити губитак рода.

Председник Удружења воћара РС, Драгоjа Доjчиновић, истиче да jе тренутно откупна цена раних сорти jабука око 0,75 конвертибилних марака (KM), односно око 0,38 евра, крушака 1,0 KM, а шљива од 0,80 до 1,0 KM.

„Нисмо много изгубили на количини плодова због суше, око 25 одсто рода, али jесмо у квалитету, jер су плодови доста ситни“, казао jе Доjчиновић за Глас Српске.

Oн jе додао да су наjвише страдале крушке и шљиве, чиjи род jе уништен jош у пролеће. Берба раних сорти крушака, коjа jе у неким краjевима већ почела, биће завршена за свега неколико дана.

„У прилог нам иде чињеница да на тржишту нема старих залиха воћа, хладњаче су празне, што нам jе гаранциjа да ће воће бити продато“, рекао jе Доjчиновић.

Истакао jе да се воће из РС наjвише пласира на руско тржиште, а велике количине откупљуjу и фирме из Босне и Херцеговине. Воћар из Kозарске Дубице, Бране Kос, коjи има пет хектара воћњака, каже да jе захваљуjући систему наводњавања делимично спасио род воћа.

Идуће недеље почиње берба крушке „виљамовке“ и jабуке сорте „гала“, а понуђене откупне цене више су за око 20 одсто него лани, рекао jе Kос.

На подручjу општине Угљевик под засадом шљива налази се око 2.000 хектара земљишта, а воћари овог краjа истичу да jе њихов квалитет одличан, иако jе принос мањи него лани. Шљиве из тог подручjа углавном се извозе у Русиjу, Aустриjу и Немачку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *