25.08.2015., РТВ , Силвија Гвозденац

НОВИ САД – Пољопривредници у Јужном Банату су веома незадовољни аконтационом ценом за сунцокрет коју су откупљивачи снизили са 43 на 36 динара по килограму, због чега ратари из тог краја најављују протесте који су заказани за сутра.

suncokret_cena_niskaСтаменко Крстић из асоцијације пољопривредника „Паор“ Баваниште каже да је година за сунцокрет релативно добра. Пошто држава није исплатила на време субвенције морао је раније да почне са вршидбом сунцокрета како би имао новца да припреми земљу за сетву.

Поред тога, незадовољан је и са аконтационом ценом јер су ратари очекивали да ће откупљивачи плаћати ту уљарицу за 45 динара за килограм.

„Веома је мала цена сунцокрета, нисмо заовољни, спремамо се за протесну вожњу и блокаду путева која ће бити организована у среду“, каже Крстић.

Иста ситуација је и у Ковину. Јадран Анђелковић из Удружења власника комерцијалних пољопривредних газдинстава каже да је у петак цена сунцокрета драстично пала са 43 на 36 динара што је за ратаре неприхватљиво

„Ко је то проценио да треба да буде та цена, не знам, али цена уља расте и код нас и у региону. Не знам о чему се ради. Можда прерађивачи испипавају пулс произвођача. Многи из Удружења се јављају да се организују протести, можда ћемо сутра изаћи и блокирати путеве и мостове“, каже Анђелковић.

А на питање да ли се ради о монополу уљара Анђелковић одговара.

„Јесте монопол. Дижу цену уља, а нама спуштају цену сунцокрета. Треба да будемо партнери и не знам како ћемо догодине радити када уљаре уцењују“, вели Анђелковић.

И асоцијација пољопривредника Србије најавила је да ће организовати протест у среду 26. августа блокадом улица у неколико градова Србије и уколико не буде постигнут договор са уљарама о већој цени пољопривредници ће наредних дана одлучити на који начин ће заштитити своје интересе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *