22.08.2015., Новости , Ј. Новаковић

На кванташима и зеленим пијацама широм Србије богата понуда воћа и поврћа, муштеријама све папрено. Трговци застрашују поскупљењима која ће уследити због суше

pijaca_ceneВРЕМЕ је за главницу зимнице! Тако бар изгледа на Кванташу, где је јуче „грмело“ од истовара и утовара гајбица и џакова паприке и парадајза. Ко похрли да набави поврће што пре, уштедеће, мишљење је већине продаваца, јер ће цена због суше ићи узлазном путањом. С друге стране, већини домаћица је и тренутна цена папрена, па кажу да у шпајзевима неће бити много тегли домаћег ајвара или пекмеза.

Ипак, робе колико душа жели, да се купи на велико или мало, ал’ муштерија само на прсте да набројиш. Стотине килограма парадајза говеђе срце и паприке збијено у гајбицама на Кванташу. А по класама и продавцима су се разврставале и цене. Слободан Живановић из Добановаца у Срему „зацепио“ је своју.

Патлиџан за кување 30 динара, а мало квалитетнији за јело 40. Његове пратиље, бабура и шиља, мало су скупље, 55 и 60 динара. Црвена за ајвар кошта 80, а љута сомборка, која са белим луком добија посебан шмек – 60 динара.

– Сваке године правим зимницу, не исплати се, али ништа не може да замени домаћи ајвар или туршију – прича Живка Стојановић, пензионерка из Београда. – Паприка је јефтинија на Кванташу, али из џака се често доста паприка баци иако наоко изгледа сјајна. Понекад је боље платити више, али бирати.

Поврћу са севера, из равнице, ка брдовитом југу, опадала је цена. Из некада првог села паприкара, чију је земљу исцрпела, па не успева као некад, Стриже код Параћина, стиже узрели род. Највернији слуга пољопривредних произвођача, сина Мирољуба и сестрића Драгана, како описује себе Љубиша Марковић, продаје паприку и парадајз са унуцима.

– Џакче црвене тежи око 7-8 килограма – објашњава Марковић. – Продајем је по килограму 50 динара као и остале, осим бабуре, која кошта 40. Сигурно ће све поскупети због суше.

Док деда прича, унук Лазар (13) прилази госпођи која разгледа крупне примерке са петељкама кроз мрежасту врећу.

СВЕГА ИМА, ОСИМ ПАРА

ПОНУДА је добра, имамо свега, али пара, нажалост, нема – овако набавку зимнице коментарише Перо Станић, трговац са Футошке пијаце у Новом Саду. Станић нуди парадајз, паприку, краставце, по цени 100 динара за три килограма, и теши се тиме да је још рано за неку озбиљнију припрему зимнице. На новосадским пијацама паприка се може купити по цени од 40 па све до 100 динара, парадајз се нуди по цени од 45, па до 55 динара, кромпиру је цена од 35, до 60 динара, лук се продаје ЗА 50 до 60 динара, а шљиве нуде за 50 динара. Када се купују веће количине, на Кванташкој пијаци цене су повољније, тако да се шљиве могу купити за 30 до 45 динара, паприкама је цена од 40 до 70 динара, парадајз је од 15 до 20, кромпир од 20 до 30 динара, а лук се нуди за 10 до 20 динара. (Н. С.)

– Има јефтиније и скупље, изволите – услужује муштерију Лазар, а онда трчи на други крај изложене робе да понуди и другој парадајз за кување по 20 динара за килограм и онај скупљи по 30.

Његов брат Петар (11) полако чека да се укрца поврће у комби, јер већ је 10 сати и полако се завршава пијачни дан за ове младе и вредне ранораниоце. Зенит продаје трговци очекују око 15. септембра, кад прође припрема за школу. Ако време послужи, потрајаће и до новембра, уверени су повртари. А онда ће промет почети да се „гаси“, бар што се тиче парадајза и паприке.

Осим паприке и парадајза, пољопривредници и препродавци, тврде да сада највише „ради“ купус. По килограму цена му је око 20 динара, а траже се и краставци по истој цени, као и лук, који кошта око 30 динара. Ако им од ајвара и туршије остане у шпајзу места и за слатко од грожђа, домаћице могу да пазаре и кардинал, мишел или бело по 70 динара.

КРАГУЈЕВАЦ

ТРГОВЦИ у Крагујевцу кажу да се муштерије свакодневно распитују за куповину производа за зимницу, на велико, али се још не захуктава продаја тих пољопривредних намирница. Као да се сви, тврде продавци, надају повољнијим ценама.

На Зеленој пијаци шљиве се продају по цени од 20 до 50 динара, у зависности од тога да ли се купује на килограм или на веће количине. Паприка за ајвар је од 50 до 60 динара, парадајз када се пазари на гајбе кошта од 20 до 25 динара, а кромпир и лук од 40 динара. Цене у супермаркетима су веће и до 20 одсто.
(М. Ђ.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *