20.04.2011., Вести ВРС

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је данас да су по шест српских кланица и млекара испуниле услове за извоз меса и млека и њихових прерађевина на територију Царинске уније Руске Федерације, Белорусије и Казахстана.

Министар трговине и пољопривреде Душан Петровић изјавио је да 12 млекара и кланица, које су добиле сертификат Министарства за пољопривреду и спољну трговину Русије већ сутра може да почне са извозом меса, млека и месних и млечних прерађевина на територију Царинске уније Руске Федерације, Белорусије и Кахзаста

Извоз ће бити омогућен на основу споразума између ресорног министарства и Федералне службе за ветеринарску и фитосанитарну контролу Русије.

Дозволу за извоз добиле су кланице „Јухор“ а.д., „Златиборац“ д.о.о., „Српско-руска трговинска кућа“, „Биг Бул“ д.о.о., „Неопланта“ а.д., „Карнекс“ а.д. и млекаре – „Млекара“ а.д. Шабац, „Валета“ д.о.о., „Куч компани” д.о.о., „Селект милк“ д.о.о., „Сомболед“ д.о.о. и „Ајс крим фактори“ д.о.о.

Ветеринарско уверење за извоз из Републике Србије у Руску Федерацију одобрено је за свињско, говеђе, овчије и козје месо, млеко и прерађевине од млека. Могу се извозити и пилићи, пачићи и гушчићи.

Одобрени су и сертификати за додатке храни за мачке и псе и готове производе који су термички обрађени, а који су пореклом од живине и рибе.

Поред меса и прерађевина, наведене компаније од сада могу извозити и крзна, јагњећу кожу, вуну, козју длаку, перја и паперја живине, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *