02.09.2015., РТВ

ВРБАС – Потпаљивањем кречне пећи за четири до пет дана у шећерани у Врбасу кренуће и прва овогодишња кампања за прераду шећерне репе. Из компаније Суноко, у чијем је власништву, поручују да ће за све три фабрике у власништву бити довољно сировине. У исто време пољопривредни произвођачи нису оптимисти. Због лошег прошлогодишњег искуства са ценом и откупом шећерне репе, ратари су ове године смањили површину под том индустријском културом. Иако је, репа солидно поднела сушу, у сусрет кампањи иду са горчином.

secerna-repa_cena„Једно се прича друго се ради. Не знам шта да кажем. Можемо ми да причамо шта хоћемо, они како су наумили тако ће и бити. Тешко је сада рећи која би цена одговарала. Све зависи кад се почне, видећемо шта ћемо“, каже Милан Татомиров , пољопривредни прозвођач из Врбаса.

Из компаније Суноко, нашег највећег произвођача шећера, у чијем саставу раде шећеране у Пећинцима, Врбасу и Ковачици, очекују да ће приноси шећерне репе бити у оквиру вишегодишњег просека, између 52 и 53 тоне по хектару.

Сласт је између 15 и 16 процената, а када је реч о цени, директор те компаније Љубиша Раденковић каже да је Суноко повећао цену.

„Цена је била 28 и по евра, а сада је цена основног уговора 30 евра“, рекао је је Раденковић.

Површине под шећерном репом ове године су знатно мање него прошле и износе око 42.000 хектара. Очекује се укупна производња око два милиона тона репе и производња од око 340.000 тона шећера, од чега је 100.000 за домаћу потрошњу док ће за извоз претећи око 230.000 тона.

Било како било, пољопривредници поучени лањским лошим искуством, када су шећеране нарушиле првобитне уговоре са ратарима, посејали су пролетос шећерну репу, али на знатно мањим површинама. Управо је то разлоог што ће из овогодишње прераде, сва је прилика , изостати једна од досадашњих шећерана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *