04.09.2015. РТВ , Бранка Баличевич

НОВИ САД – Усеви кукуруза обећавали су крајем јуна, а после месец дана дошло је до озбиљне редукције приноса. У овом моменту слика је шаролика, стручњаци кажу да ће бити добро уколико се оствари принос од четири до 4,5 тона по хектару.

kukuruz_susaСвака година је прича за себе па тако и ова.

„Ове године ће се кретати на бољим њивама од 6 до 8, тешко до 10“, каже др Ђорђе Јоцковић са Института за ратарство и повртарство.

Овај стручњак за кукуруз каже да ће наше најраспрострањеније културе бити довољно за домаће потребе и сматра да ће цена расти јер дефицит кукуруза није само у нашој земљи, већ на ширем подручју.

Произвођачима саветује да добро размисле да ли ће кукуруз продавати одмах или је ипак боље да сачекају.

„Још увек радимо по старим методама, беремо га у клопу и смештамо га у чардаке и чекамо цену. Ове године сам промашио, продао сам у јуну по 16 и по, а после месец дана цена је била 21 динар. То се никад не зна како ће да буде кад се чува“, каже Мића Живановић из околине Крагујевца.

Лазар Гајиновић из Турије очекује да ће цена бити мало боља како би покрио трошкови.

„Податке имају откупљивачи који одређују цену. Прате приносе и могу да нас уцењују“, вели Гајиновић.

Генерално гледано ова година је била изузетно сушна и неповољна за усеве. Какве ће приносе, пољопривредни произвођачи, остварити, знаће ускоро. Оно што је сигурно, биће то далеко од прижељкиваног и оног што је било прошле године када је просек био од шест до шест и по тона по хектару на нивоу целе земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *