06.09.2015., Спутник

Главне саобраћајнице у Бриселу ноћас су затворене због великог броја трактора који пристижу на масовни протест произвођача млека који ће се одржати сутра.

protesti_briselБелгијски млекари, који протестују због ниских цена млека, планирали су да у главни град Белгије довезу чак 5.000 трактора, а долазак прве групе машина већ је проузроковао затварање главних тунела и авенија који воде у центар града.

Организатори су планирали да конвој пољопривредних машина сутра прође кроз центар града и да се на крају заустави на бриселском тргу Шуман, где је седиште већине европских институција.

Градске власти апеловале су на возаче да вечерас и сутра не користе аутомобиле без преке потребе, а град надлећу полицијски хеликоптери.

Млекари траже да им се врате субвенције и ограничи увоз млека након што је белгијска Влада, повинујући се прописима ЕУ, последњих година постепено обуставила дотације фармерима и отворила своје тржиште за увоз јефтиног млека из иностранства.

То је само у овој години довело до појефтињења млека од око 25 одсто, а фармери тврде да им прети банкрот ако се поново не уведе стари систем субвенција и царина на увозно млеко.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *