12.09.2015., Танјуг

Род свих воћних врста у Србиjи биће већи за 10 до 20 одсто него лани, а рекордан принос бележи се код jабуке, изjавила jе Танјугу руководилац Групе за воће, поврће и алкохолна пића Mинистарства пољопривреде Kолинда Хрехоровић.

voce_rodiloБEOГРAД – Род свих воћних врста у Србиjи биће већи за 10 до 20 одсто него лани, а рекордан принос бележи се код jабуке, изjавила jе Танјугу руководилац Групе за воће, поврће и алкохолна пића Mинистарства пољопривреде Kолинда Хрехоровић.

Према подацима са терена, берба jагоде, трешње, вишње и каjсиjе jе завршена, док се берба нектарине, брескве, малине, купине и боровнице приводи краjу, односно обављена jе на више од 95 одсто површина, навела jе Хрехоровић.

У току jе интензивна берба jабуке, крушке, шљиве и леске, напоменула jе Хрехоровић.

„Tренутно стање засада jабуке указуjе да ће овогодишњи род дати рекордан принос од око 350.000 тона“, нагласила jе Хрехоровић.

Oна jе обjаснила да jе остварен просечан принос jабуке већи у односу на прошлу годину, и био би и виши да изузетно топло време у jулу и августу, ниjе допринело смањењу приноса, нарочито у засадима коjи се не наводњаваjу.

„Штете се пре свега манифестуjу у мањоj крупноћи плода, отпадању плода пред бербу и ожеготинама на плодовима поjединих осетљивих сорти, чиме jе умањен општи квалитет плода“, рекла jе Хрехоровић.

Oбрано jе око 70 одсто укупних површина крушке предвиђених за бербу и очекуjе се већи род и бољи квалитет плодова у односу на прошлу годину, а очекуjе се значаjно бољи род и квалитет дуње, чиjа jе берба започела, указала jе Хрехоровић.

Род каjсиjе и шљиве у овоj години jе лошиjи у односу на 2014, а разлог овоме су првенствено прошлогодишњи неповољни услови, болести сушења грана након цветања, опадање лисне масе и неспремно улажење у зиму, коjи су битно утицали на овогодишњи род поменутих врста воћака.

Процене су да ће род каjсиjа и шљива бити мањи за око 30 одсто. Берба брескве и нектарине jе практично завршена, а очекуjу се већи приноси у односу на прошлу годину.

Род вишње jе на нивоу прошлогодишњег, а квалитет плода се оцењуjе као изузетан, са садржаjем суве материjе чак до 22 одсто.

Род малине у односну на прошлу годину jе већи и укупан род се налази на нивоу вишегодишњег просека.
Процењуjе се да ће овогодишњи род малине бити око 66.000 тона, са површине од око 11.000 хектара и просечним приносом по хектару од шест тона, што jе више за 7,2 одсто у односу на 2014. годину.

Oвогодишње површине под jагодама у поjединим регионима су повећане, па се очекивао и виши род. Mеђутим, због неповољних временских услова у време бербе (падавина), смањен jе род у односу на прошлу годину.

Започета jе берба ораха, очекуjе се род и квалитет на нивоу прошле године. Tренутно jе обрано око 30 одсто површине предвиђених за бербу лешника и очекуjе се род на нивоу прошле године уз бољи квалитет плода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *