12. 09.2015. Капитал

ЛОНДОН – Годину дана након што је Русија забранила увоз млијечних производа, меса и рибе из европских и других западних земаља као одговор на санкције уведене Москви због украјинске кризе, широк спектар разлитичих врста сирева је поново на полицама руских продавница, јавља британски лист Гардијан.

sirevi_ruskiКупци у Русији могу рачунати на понуду уобичајених врста сирева, али би такође могли бити изненађени када угледају „моцарелу“ из Твера, „фету“ из Вологде и „камамбер“ из Краснодара, наводи британски лист.
Негативне посљедице санкција су, како оцијењује Гардијан, очигледне.

Слике уништавања прокријумчарене хране са Запада у Русији изазвале су полемике у тој земљи, у којој скоро 16 одсто популације живи испод линије сиромаштва, пише британски лист и додаје да с друге стране, европски млијечни сектор, који је прошле године извезао око 2,3 милијарде долара вриједне млијечне производе у Русију, почиње да осјећа посљедице.

Међутим, с обзиром на то да се руска влада залаже за далеко самосталнији пољопривредни сектор, а руски сиреви постају прихваћени, британски лист се запитао да ли би могло бити позитивних ефеката по одрживост руског сектора производње сира.

„Када су санкције први пут уведене, осјећај је био ‘Хвала богу, предах’. Руски потрошачи су одувјек били сумњичави у погледу тога да се сир може производити у Русији, сматрајући да прави сир мора да буде произведен у Италији или Француској“, изјавио је предсједник руске Националне асоцијације произвођача млијека, Андреј Даниленко.

Како наводи британски лист, циљ новоименованог руског министра пољопривреде Александра Ткачева је да руски производи у року од једне деценије у потпуности замјене цјелокупан увоз прехрамбених производа.

У прошлој години, производња руског сира је повећана за скоро четвртину, док је увоз смањен за готово девет пута, са 385.000 тона из 2014. године на 41.000 тона у 2015. години, према анализама Националне асоцијације произвођача млијека. Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *