18.09.2015., Новости, Д.Маринковић

Произвођачи једне од најважнијих намирница у великој кризи. Још нема увозних заштита на млеко у праху, кажу произвођачи

mlekari_krizaСРПСКИ млекари са завишћу гледају на своје колеге у Европској унији. Не без разлога. Када су недавно, у знак протеста због ниских цена млека, блокирали главне саобраћајнице у Бриселу, то им се исплатило, јер је убрзо Европска комисија саопштила да ће им ургентно помоћи са пола милијарде евра! Санкције према Русији, додатно су отежале њихову ситуацију и довели до стварања великих вишкова. Млеко је само у овој години појефтинило за четвритну, а фармери тврде да им прети банкрот.

Српски произвођачи су много пута указивали да су угрожени. Огрoмaн je увoз млeкa у прaху, трaжe вeћу пoмoћ држaвe, aли нaилaзe нa oтпoр, jeр их, кажу, спутaвa Спoрaзум o стaбилизaциjи и придруживaњу. Када је планиран већи извоз у Русију, стигао је допис из Брисела да се треба уздржати од било каквих извозних субвенција и кредита, односно повећаног српског извоза у Русију, како не би заузели место производа из ЕУ.

– На нашу жалост, ни у једном сегменту не можемо да се поредимо са фармерима из ЕУ, који послују у уређеном систему – каже за „Новости“ Сања Бугарски, председница Централне асоцијације произвођача Војводине. – Министарство пољопривреде деценијама није урадило елементарне ствари и из таквог приступа произлази много проблема. О нашој ситуацији најбоље говори број крава који имамо. Од некада 1,4 милиона крава стигли смо на непуних 300.000 грла. Било би лепо да неко образложи зашто је то тако и ко сноси одговорност за то.

Данас је, додаје Бугарски, на реду млеко и месо иста ситуација се већ дешава са воћем и поврћем, тако да је наша комплетна пољопривреда угрожена у потпуности. Мислимо да Србија мора да искористи све механизме које има и то под хитно. Због неразумевања од стране Министарства, млекари послују од маја месеца са губитком.

– Још увек нису уведени прелевмани на млеко у праху, кондензовано млеко и маслац – наглашава Бугарски.

– Нико не контролише увоз млека из Босне и ЕУ. Трговачке марже морају да се уведу, јер ово није ситуација у којој треба неко да зарађује и то абнормално, док ми, произвођачи пропадамо и изумиремо.

У Сектору за билатералну економску сарадњу Министарства трговине кажу да треба имати у виду да је износ опредељених средстава за санирање штете у ЕУ од пола милијарде евра занемарљив и незнатан у односу на укупан аграрни буџет ЕУ.

– Криза у трговинским односима између ЕУ и Русије свакако се прелила на Србију, дошло је до повећане конкурнеције услед снижених цена ЕУ производа и њиховог преусмеравања са Русије не друга тржишта, па и на Србију – истичу за наш лист у Сектору за билатералну економску сарадњу. – У истом тренутку имамо и повећану понуду и снижену цену.

У тренутку када је утврђено да је дошло до раста увоза одређених група производа, Влада Републике Србије донела је мере за заштиту домаће производње на увоз из ЕУ и то сира, маслаца, млека и киселомлечних производа. Те мере ступиле су на снагу у марту, односно јуну ове године са важењем до 31. децембра 2015. Такође Влада Србије је донела одлуку и о откупу млека у праху од домаћих произвођача.

– Управо увођењем ових мера према ЕУ, потврђује се да ССП обезбеђује заштиту наше индустрије од повећаног или наглог увоза – кажу у Министарству пољопривреде.

– Погрешна је теза да нас ССП ограничава за увођење додатних мера заштите, али да би се ове мере увеле треба да утврдимо статистички да је дошло до повећаног увоза који је проузроковао штету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *