25. септембар 2015. Бета , РТВ

БРИСЕЛ – Европска унија од 1. октобра привремено уводи појачан надзор за увоз малина из Србије због норовируса, објављено је у Службеном листу ЕУ.

maline-EUМалине из Србије су стављене на листу производа неживотињског порекла које се у ЕУ увозе из трећих земаља, и на којој није ниједан други производ из Србије.

Малине, један од значајних извозних производа Србије, стављене су под надзор због ризика од норовируса, и учесталост контроле биће 10 одсто, што је најмања учесталост која се предвиђа у овом анексу прописа о појачаним контролама.

Норовирус, како се наводи на сајту америчке Мејо клинике, изазива повраћање и дијареју, веома је заразан и често се шири преко хране или воде.

Овом изменом уведене су и појачане контроле за кикирики из Гамбије због афлатоксина.

На листи ЕУ су производи из 21 земље, укључујући САД, Турску, Узбекистан, Индију, Кину и Индонезију, најчешће због остатака пестицида и микотоксина, односно афлатоксина и охратоксина.

Ова листа се редовно ревидира, а мере се доносе на основу пријава Систему за брзо обавештавањима о храни и животињској храни (РАСФФ), налаза контрола служби за храну и ветерибу, као и кварталних извештаја о испорукама хране које достављају земље чланице Европској комисији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *