07.10.2015., Танјуг

Директорка корпоративних и регулативних послова „Mоjих брендова“ Светлана Глумац оценила jе да се повећањем границе за ниво афлатоксина у млеку на 0,25 микрограма по килограму, штите домаћи, поготово мали произвођачи, а да се при томе не доводи у питање квалитет млека.

Vanredna-kontrola-mlekaБEOГРAД – Директорка корпоративних и регулативних послова „Mоjих брендова“ Светлана Глумац оценила jе да се повећањем границе за ниво афлатоксина у млеку на 0,25 микрограма по килограму, штите домаћи, поготово мали произвођачи, а да се при томе не доводи у питање квалитет млека.

„Влада Србиjе jе морала да изађе у сусрет малим произвођачима. Mи не желимо да пољопривреда умре, да фармери кољу стоку jер не могу да прехране своjе породице“, поручила jе Глумац у изjави Танјугу.

Глумац jе подсетила да jе ниво афлатоксина подигнут са 0,05 микрограма по килограму, што jе граница коjу има само неколико земаља EУ, на 0,25, што jе стандард коjи jе Србиjа, како jе рекла, имала целе прошле године.

Подсетивши да три четвртине земаља у свету примењуjе стандард према коjем jе дозвољени ниво афлатоксина у млеку 0,5 микрограма по килограму, Глумац jе навела да се очекуjе разумевање потрошаца, те поновила да jе млеко апсолутно безбедно.

Oна jе оценила да jе ова мера владе изузетно добра, а реч jе о одлуци коjу jе припремила радна група владе формирана након претходне афере са алфатоксином.

Mинистарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевиц Бошковић изjавила jе jуче Танјугу да jе стручна Радна група предложила да дозвољени ниво афлатоксина у млеку M1 буде буде 0,25 микрограма по килограму, што jе два пута ригорозниjе од међународно признатог стандарда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *