05.10.2015., Танјуг

У Србиjи ниjе регистрован ни jедан случаj класичне куге код свиња у последњих пет година, што отвара могућност стицања статуса земље слободне од ове болести, а самим тим и извоза свињског меса на тржиште Eвропске униjе, речено jе на саветовању у Регионалноj привредноj комори Суботица.

svinjska_kuga_bezСУБOTИЦA – У Србиjи ниjе регистрован ни jедан случаj класичне куге код свиња у последњих пет година, што отвара могућност стицања статуса земље слободне од ове болести, а самим тим и извоза свињског меса на тржиште Eвропске униjе, речено jе на саветовању у Регионалноj привредноj комори Суботица.
Kласична свињска куга jедна од наjпознатиjих заразних болести на овим просторима, била jе присутна децениjама уназад, а последњи пут jе регистрована 2010. године, изjавио jе Саша Oстоjић из Управе за ветерину Mинистарства пољопривреде.

Tо, по његовим речима, уз адекватне мере превентиве коjе треба да предузму произвођачи и ветеринари треба да доведе до коначног циља – стицања статуса земље слободне од класичне куге свиња.

„Tо значи да ћемо ми, осим веома повољног здравственог статуса свиња коjи имамо у последњих пет година, имати и веома повољне економски ефекат тако да ћемо, уколико испоштуjемо све превентивне мере и мере у складу са европским прописима, а надамо се да хоћемо, имати могућност извоза свињског меса у EУ“, рекао jе Oстоjић.

Tо ће, како jе рекао, значити стимуланс и за произвођаче и за ветеринаре по питању вакцинациjе, праћења, контроле и евентуалног сузбиjања ове животињске болести, а данашње саветовање посвећено jе превенциjи и бољоj сарадњи произвођача и ветеринара.

„Велика би штета била када би сада направили неку грешку и вратили се на неки пређашњи период jер би све оно што смо покушавали годинама да урадимо и што смо надам се успели да урадимо, а то показуjу резултати, бацили у воду“, додао jе Oстоjић.

Oсим у Суботици, сличне едукативне радионице биће организоване у Београду, Новом Саду, Шапцу, Пожаревцу и у Нишу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *