05.11.2015., Tанјуг

РИМ – Светске цене хране су у октобру значајно порасле, услед забринутости да ће климатски феномен Ел Нињо извршити притисак на залихе појединих намирница, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

cene_hrane_skokЦеновни индекс ФАО, који мери месечне промене цена за корпу производа (житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера), у октобру је порастао на 162 поена, што је 3,9 одсто више у односу на септембар, када је тај индекс евидентирао први раст за последњих годину и по дана, преноси портал Маркет воч.

Према саопштењу ФАО, реч је о најбржем темпу раста индекса од јула 2012. године, иако су цене хране на глобалном тржисту у октобру остале 16 одсто ниже у односу на исти период лани, преноси агенција Ројтерс.
Највећи утицај на раст индекса је имао ФАО-ов индекс цена шећера, који је у октобру порастао 17,2 одсто у односу на септембар, услед бојазни од великих количина падавина у регионима Бразила, који су кључни узгајивачи шећера, као и забринутости у погледу суша у Индији и на Тајланду.

Како наводи Ројтерс, ФАО је снизио прогнозу глобалне производње житарица за 2015. годину на 2,530 милијарди тона, што је 1,1 одсто испод прошлогодишњег рекорда, са претходно прогнозираних 2,534 милијарде тона.

Ово тело УН-а је, међутим, повисило прогнозу светске производње пшенице за сезону 2015/2016. годину на 736,2 милиона тона са 734,8 милиона тона, наводећи као разлог бољу жетву у Европској унији од очекиване.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *