07.11.2015., Танјуг

Сетва пшенице у Србиjи до сада jе обављена на 70 одсто површина од предвиђених 500.000 хектара, поцењуjе агроекономски аналитичар Mилан Простран, коjи очекуjе да ће сетва бити завршена у наредних десетак дана.

setva_pseniceБEOГРAД – Сетва пшенице у Србиjи до сада jе обављена на 70 одсто површина од предвиђених 500.000 хектара, поцењуjе агроекономски аналитичар Mилан Простран, коjи очекуjе да ће сетва бити завршена у наредних десетак дана.

Простран jе за Танјуг подсетио да се пшеница у Србиjи сеjе на 450.000 до 600.000 хектара.

За домаће билансе довољно jе да jе засеjано око 400.00 хектара, али нам због све значаjниjег извоза треба бар 500.000 хектара под пшеницом.

Постран каже да jе било страха да ли ће се сетва обавити у оптималном року, jер jе од 1. до 31. октобра засеjана свега трећина планираних површина.

Према његовим речима, пољопривредници су у почетку оклевали, jер немаjу довољно новца, а цена пшенице ниjе стимулативна.

Према његовим речима, ратари не располажу довољно количином новца, jер не желе да улазе у кредитне аранжмане, а остали су и „кратких рукава“ по питању субвенциjа jер држава ниjе испунила своjу динамику у исплати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *