Прети ли Србији колонизација?

21.04.2011., Вечерње новости

Могућност да држављани ЕУ, када истекну четири године од почетка пуне примене Прелазног споразума, почну да купују наше пољопривредно земљиште, забринула је пољопривреднике, а и стручњаке.

И стручњаци, а и земљорадници, јединствени су у оцени да би тај рок требало продужити на најмање 12 година од добијања пуноправног чланства у ЕУ, као што је учинила и већина земаља, која се припрема за улазак у ову организацију.

Наше власти, како упозорава проф. др Миладин Шеварлић, шеф катедре за економику пољопривреде на београдском Пољопривредном факултету, урадиле су оно што није урадила ниједна земља у процесу приступања ЕУ.

– Наш парламент и наша влада сносе пуну одговорност за могућност да се наша земља продаје четири године после потписивања споразума – истиче Шеварлић. – Пољаци су, у преговорима, остварили могућност да се земљом тргује тек 12 година по уласку у ЕУ, слично су урадили и у Литванији и Мађарској, па и у многим другим земљама, а само ми смо, практично, понудили нашу земљу, која је далеко квалитетнија од оне у околним земљама, економски далеко јачим држављанима ЕУ.

Инвеститорима из ЕУ, додаје Шеварлић, по финансијској моћи, неће моћи одговорити ни наши инвеститори, док о могућности наших пољопривредника да им парирају, не треба ни говорити.

– Могло би, врло лако, ако се ове одредбе не измене, да нам се догоди да будемо најамни радници на сопственој земљи – каже Шеварлић. Павле Ненадовић, ратар из Вогња, недалеко од Руме, такође указује да би овакво решење било погубно за домаћу пољопривреду.

– У таквој ситуацији, мали посед ће се додатно умањивати, пошто ће на тржиште доћи пољопривредници из ЕУ, које прате њихови банкари, а такође и држава – истиче Ненадовић, који већ годинама, када год се укаже прилика, повећава свој посед, купујући земљу. – Надам се да ће рок бити продужен за најмање 10 година, а, мислим да би га, и после тога, требало продужити за још 10 година, тим пре што су странци, на разне начине, а пре свега кроз оснивање предузећа, већ купили много земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *