19.11.2015., AVM P

Београдски сајам, под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Града Београда, са Привредном комором Србије и Привредном комором Београда као суорганизаторима и у сарадњи са регионалним коморама, задружним савезима и локалним самоуправама, ове године организује десети јубиларни Сајам етно хране и пића – специјализовану манифестацију на којој се представљају произвођачи специфичних производа, припреманих на традиционалан начин и по традиционалним рецептурама, од претежно органски гајених сировина и у ограниченим количинама.

Sajam_Etno_hrane_i_pica2-300На 9. Сајму етно хране и пића одржаном у новембру 2014. године у хали 3 Београдског сајма, наступило је 320 произвођача са преко 1500 различитих производа из Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Италије, Румуније и Руске Федерације. Произвођачи су представљени углавном на заједничким штандовима регионалних привредних комора, задружних савеза, локалних самоуправа, удружења, а и самостално. Сајам су посетила 4.293 пословна посетиоца и остварени су значајни резултати у пласману и промоцији традиционалних производа, што чини овај догађај најзначајним у овој области у Региону.

Резултати остварени у промоцији на иностраним тржиштима и извозу резултат су посета представника иностраних амбасада и трговинских представника овој манифестацији.

Поред обезбеђења тржишта и повећања продаје, Сајам је помогао и у заштити и промоцији робних марки традиционалних прехрамбених производа, извозу, запошљавању и равномернијем размештају производње, кроз активирање потенцијала најмање развијених општина и региона.

Учешће или посета Сајму етно хране и пића је и прилика за произвођаче да стекну неопходна знања о поступцима стандардизације, паковања, именовања, заштите географског порекла и реалног сагледавања потенцијала и вредности које производња традиционалних производа носи. Ови производи представљају и особености појединих подручја и део су њиховог културног идентитета.

Све већа листа традиционалних производа који су заштићени у Србији и Европи и листа оних која ће у догледно време добити заштиту, говори да су се традиционални производи и произвођачи изборили за своје место на листи приоритета државних институција и у очима јавности, што доказује активна и све већа подршка државних институција и локалних самоуправа овој манифестацији.

Право учешћа на Сајму етно хране и пића имају произвођачи традиционалних прехрамбених производа који имају регистровану производњу за тржиште, као и произвођачи опреме за производњу, чување, за сервирање и паковање ових производа и сертификационе куће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *