20.11.2015., РТВ , Драгана Думонић

СЕНТА – Прошле годину памтимо по призмама шећерне репе, које су дубоко загазиле у зиму, а фабрике су драстично касниле са исплатом слатког корена.

secer_rekordno_maloОве године је посејано 80 одсто мање репе него претходне, а и род слатког корена је слаб због суше и болести.

Произведено је рекордно мало шећера, па шећеране нуде нове стимулативне услове за наредну сетву слатког корена.

Србију очекује фијаско у производњи шећера у овој години.

Са процењеним количинама од око 280 хиљада тона, адомаће потребе износе око 210 000 тона, за преференцијални извоз у Европску унију од одобрених 180 хиљада, остаће тек око 70 хиљада тона.

Тако бар кажу у шећерани у Сенти, у власништву италијанске компаније СФИР, где убрзано припремају уговоре за наредну сетву, којима ће покушати да мотивишу произвођаче да на пролеће сеју шећерну репу на што већим површинама.

Основна цена биће за 30 пара по килограму већа него ове године, а предвиђени су и додатни стумуланси.

Жужана Сабо из Бечеја, чије газдинство дуги низ година сеје слатки корен каже да је сенћанска шећерана углавном исплатила репу ратарима, али да су због две лоше производне године, они незаинтересовани за сетву, а томе доприносе и нејасни услови у новим уговорима.

Пошто и друге српске шећеране припремају посебне стимулансе за ратаре, репа ће се свакако сејати и наредног пролећа, али како напомињу традиционални произвођачи, слатког корена биће највише зато што је постало неисплативо гајити и друге ратарске културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *