02.12.2015., Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Удружења пољопривредника који већ неколико дана протестују због предлога Закона о пољопривредном земљишту, саопштио је данас да су та решења неприхватљива за ратаре и да ће, уколико буде усвојен у постојећем облику, бити веома штетан по виталне интересе ратара.

zemljiste_drzavnoКако се наводи у саопштењу, представник Удружења ратара саветодавном телу министра пољопривреде предао је јуче захтеве пољопривредника у којем се истичу пет захтева, међу којима је забрана продаје државног пољопривредног земљишта странцима.

Ратари су истакли да се залажу за продају државног пољопривредног земљишта српским младим, мањим пољопривредницима, до 20 хектара површине, са исплатом до највише 20 година уз помоћ дугорочног кредита, са каматном стопом од један до два одсто годишње.
Како се наводи у саопштењу, ратари истичу да не подржавају право првенства закупа инвеститорима до 30 година до 30 одсто укупне површине државног пољопривредног земљишта при јединици локалне самоуправе.
„Ми подржавамо ограничење права пречег закупа сточарима по условном грлу до највише 200 хектара физичким и правним лицима. Подржавамо и оснивање фонда за развој и унапређење пољопривреде од средства продаје државног пољопривредног земљишта, а не подржавамо прилив тих средстава у републички буџет“, наводи се у захтевима пољопривредника.

Председник управног одбора Удружење „Панчевачки ратари“ Јован Негован нагласио је на јучерашњој седници савета министра за пољопривреду, на којој је учествовала и ресорна министарка Снежана Богосављевић Бошковић, да ће ратари, уколико се не усвоје њихови захтеви, предлог новог закона оценити неприхватљивим и штетним за виталне интересе ратара.

„Овај закон се више неће моћи назвати као подршка малим пољопривредницима, јер они неће моћи због материјалне и финансијске исцрпљености да купе државно пољопривредно земљиште са исплатом до највише пет година, како тренутно стоји у постојећем предлогу закона“, поручио је Негован.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *