20.12.2015., РТВ , Силвија Гвозденац

НОВИ САД – Министарство пољопривреде добило је дозволу од Владе Републике Србије да запосли 103 нова радника у Управи за аграрна плаћања, што ће омогућити коришћење средстава из ИПАРД фондова, изјавио је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Жељко Радошевић.

ipard_zaposljavanje„То је добра вест јер ће на тај начин бити убрзан процес акредитације те институције која ће контролисати доделу европског новца након чега ће српски сељак моћи да конкурише за средства“, напомиње Радошевић.

Радошевић добра вест је да ћемо моћи половином године да распишемо конкурс за средства из претприступног фонда Европске уније а да ћемо дотле успети да акредитујемо Управу за аграрна плаћања.

Агроекономиста Радован Пејановић сматра да једино европски новац може спасоносна инјекција за домаћи аграр који је исцрпљен и девастиран.

„Нашем пољопривреднику неће бити лако да аплицира на средства јер су услови оштри, али и јако добри јер је новац намењен за примарну пољопривреду или прераду“, вели Пејановић.

Отварање поглавља 32 у преговорима са Европском Унијом, акоје се тиче финансијске контроле управо се односи на оспособљавање Управе за аграрна плаћања да пласира европски новац у домаћу пољопривреду.

„Ми смо већ изгубили 70 милиона евра јер нисмо имали акредитовану управу за аграрна плаћања а средства из ИПАРД-а су могла да се поувуку још 2014. Године. Тај новац је изгубио српски аграр и тешко да ће у преговорима са Европксом унијом моћи да га накнадно добије“, каже Ђорђе Бугарин.

Подсетимо Српски пољопривредницима је на располагању до 2020. 175 милиона евра за унапређење конкурентности аграра у оквиру ИПАРД 2 програма који је део претприступне помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *