31.12.2015., Бета

Асоцијација пољопривредника Србије затражила је данас од председника Србије Томислава Николића да не потпише Закон о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, који је Скупштина Србије усвојила 29. децембра.

zakon_zemljiste_odbijanje„Усвајање тог закона ће нама пољопривредним произвођачима одузети могућност да својим радом обезбедимо егзистенцију наших породица. Молимо вас да не потпишете тај веома штетан закон јер сви сносимо одговорност својим чињењем за будућност наше деце“, наводи се у писму Асоцијације упућеном председнику Србије.

Асоцијација пољопривредника Србије је у сталном протесту од 24. новембра јер се противи решењима да се државно пољопривредно земљиште издаје у дугорочан закуп инвеститорима који предложе бизнис план.

Пољопривредници страхују да ће најплодније земљиште које они сада узимају у закуп бити дато на коришћење страним компанијама које ће обећати велика улагања.

Изменама Закона о пољопривредном земљишту предвиђено је да се на закуп до 30 година може дати максимално 30 одсто државног пољопривредног земљишта у свакој локалној самоуправи.

Првобитни предлог Владе Србије био је те парцеле може да закупи један инвеститор, али је он измењен на предлог више посланичких група, тако да ће ту могућност имати и удружени инвеститори, односно пољопривредници.

Пољопривредници који имају до 30 хектара обрадивог земљишта моћи ће да купе до 20 хектара, уз рок отплате до десет година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *