06. 01.2016.,РТВ , Ђорђе Симовић

НОВИ САД – У доброј кондицији су све оне пшенице које су засејане до 3. новембра и које су ушле у фазу три листа, односно у фази су бокорења. Оне сејане касније, а тих је 50 % нису достигле ту фазу. Оне се налазе у фази од ницања па до другог листа. Пред њима су велика искушења.

sneg_useviСнег који је пао предходних дана погодује усевима пшенице и уљане репице јер младе биљке штити од ниских зимских температура. Из периода релативно високих температура за децембар нагло је наступило захлађење од -10 па и више. Ниске температуре су затекле пшеницу недовољно припремљену пошто биљке нису прошле све фазе у процесу каљења. Другим речима нису накупиле довољно шећера да би успешно презимиле.

Стручњак за пшеницу Мирослав Малешевић каже да ће ову критичну фазу боље проћи они усеви који су посејани у оптималном агротехничком року, а да су у проблему они из новембарске и касније сетве.

„У доброј кондицији су све оне пшенице које су засејане до 3. новембра и које су ушле у фазу три листа, односно у фази су бокорења. Оне сејане касније, а тих је 50% нису достигле ту фазу. Оне се налазе у фази од ницања па до другог листа. Пред њима су велика искушења. И када су у питању ниске температуре, али и померања земљшта услед смрзавања и открављивања. Све то може довести до угињавања таквих биљака,“ каже Малешевић.

Снежни покривач је добродошао пшеници али и уљаној репици. Ана Марјановић Јеромела са Института за ратарство и повртарсто каже да пољопривредници не би требало да брину због црвенила на листовима те уљарице које је последица ниских температура.

„Појава ниских температура могла је довести до измрзавања код појединих генотипова који су прерасли, тј. појава цветоносног стабла. Обично су то хибриди.  Оне репице које су остале у фази розете не би требало да имају проблема. Код већине генотипова могуће је приметити црвенило на ободу листова. Произвођаче то не би требало да забрињава. То је последица ниских температура и недостатка хранива. Такве биљке ће без проблема презимити а у пролеће ће се појавити зелени листови,“ каже  Ана Марјановић Јеромела.

Метеоролози за наредних десетак дана предвиђају јутарње температуре тек неколико степени испод нуле, што ће свако погодовати усевима пшенице и уљане репице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *