22. фебруар 2016., Танјуг , РТВ

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде Србије саопштило је данас да је од почетка ове године до данас Управа за ветерину издала решења о дозволама за увоз 133.650 свиња.

broj_svinjaАгенцији Бета је у Министарству пољоипривреде речено да тај број издатих решења о ветеринарско санитарним условима увоза не значи да ће се реализовати увоз свиња у том обиму.

„Број издатих дозвола за увоз никако не пружа тачну информацију о стварним количинама које су увезене у Србију, па је тако прошле године реализован увоз свиња био десет пута мањи од укупног броја свиња за која су издата решења“, казали су у Министарству пољопривреде.

Нагласили су и да је на основу података граничне ветеринарске инспекције, обим увоза свињског меса у прва два месеца 2016. године мањи у односу на исти период прошле године.

svinje-2015У Министарству пољопривреде су додали и да су 2015. на захтев увозника у складу са Законом о ветеринарству, издата решења о ветеринарско санитарним условима увоза за2.221.596 свиња, док је укупно реализован увоз био 217.200 свиња свих категорија.

„Управа за ветерину не одлучује о томе да ли ће Србија узозити свињско месо или не, већ само решава захтеве странакау складу са законом и својим овлашћењима, а поштујући потписане међународне споразуме“, прецизирали су у Министарству пољопривреде Србије.

Председник Лиге паора Војводине и члан Председништва Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Милош Шибул изјавио је данас да ће свињарство у Србији бити уништено уколико је тачно да је Управа за ветерину недавно издала 40 дозвола за увоз 300.000 свиња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *