28.02.2016, РТС

Иако је у Србији више од 60 одсто ораница подесно за органску производњу, број сертификованих органских пољопривредника не прелази 2.000. У Министарству пољопривреде кажу да раде на петогодишњем плану за развој органске пољопривреде који би требало да повећа обим производње и извоз.

organska_proizvodnjaСветско тржиште оргаске хране расте из године у годину. Домаћи органски пољопривредници производе у атмосфери која се креће од великих потенцијала до великих проблема.

Већ дуго чекају Националну стратегију о тој грани као и хармонизацију домаћих са европским стандардима, како би се избегли проблеми недостатка сертификованог органског семена, ђубрива, заштитних средстава.
„Проблем јесте тај што произвођачи или увозници тих средстава немају економски интерес да региструју та средства с обзиром на то да нема великог броја органских произвођача Иначе, у 2014. години имали смо 1.866 произвођача укључених у органску производњу“, истиче Јелена Милић из Министарства пољопривреде.

Пољопривредници кажу да чак и када имају новац, углавном не могу да региструју органске препарат дозвољене у ЕУ будући да су наша правила стожа од европских.

„За нека ђубрива која су дозвољена у ЕУ ми смо поднели захтев за регистрацију, урадили смо све анализе у релевантним институтима, донели документацију о пореклу те робе, шта садржи то органско ђубриво, и одређене јединице неких кило-далтона има толико процената који су дозвољени у ЕУ, а у Србији је дозвољено пет пута мање“, напомиње Александар Анђић из Органског газдинства „Колувија“.

У ресорном министарству кажу да раде на Петогодишњем плану за развој органске производње, у оквиру Националног програма за рурални развој. Очекује се и хармонизација стандарда.

„Ствари које много лимитирају органску производњу и њен напредак су то што су многи прописи како мере за подстицаје, тако и остали подстицаји углавном везани за конвенционалну производњу. Једна од акције Асоцијације је да се одвоје прописи о органској од прописа који регулишу пољопривреду и рурални развоју“, напомиње Ивана Симић из Асоцијације „Сербиа органика“.

Мотивација да се ови проблеми што пре превазиђу треба да буде податак да је светско органско тржиште 2015. године вредело 60 милијарди долара, пет милијарди више него 2014.

Министарство пољопривреде најавило је осивање инфо-центара за органске произвођаче, као и увођење саветодаваца специјализованих за органску производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *