четвртак, 28.04.2011., РТС

Третирано семе кукуруза изазвало помор пчела у Словенији. Сумња се да је узрок пестицид клотианидин. Пчелари траже да се забрани продаја семена које је третирано фитофармацеутским средствима.

Велики помор пчела, који је забележен током протекле седмице у Прекумурју, био је разлог да Пчеларски савез Словеније од надлежних затражи да забране продају семена које се пред сетву третира фитофармацеутским средствима.

Пре седам дана су, уз границу с Мађарском, забележени први помори пчела у североисточном делу Словеније.

Према тврдњама тамошњих пчелара, без пчела је остало око 2.000 кошница, што је отприлике десетина њиховог укупног броја, а „епидемија“ се наставља, преноси Хина.

Помор пчела догодио се у близини поља с уљаном репицом која је у цвату.

Први резултати испитивања, које је објавило словеначко Mинистарство пољопривреде, указују да је узрок помора клотианидин, средство којим се третира семе кукуруза пре сејања, како би се заштитило од штеточина док не изникне.

Како преносе словеначки медији, на отрованим пчелама нађени су трагови тог пестицида који се вероватно са суседних поља посејаних кукурузом проширио на шире подручје, због сејања у суво земљиште.

Узрок ширења пестицида могле би да буду и неисправне сејачице и ветар.

Сличан помор пчела у Словенији, али у мањем обиму, забележен је 2008. године у околини Домжала, када је угинуло осам одсто пчела. После тога, коришћење семена кукуруза, третираног поменутим фитофармацеутским средством, било је забрањено.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *