11.03.2016., Новости

Прелевмани на увоз млечних производа из Европе биће укинути највероватније у јулу. Највећи удар на мале произвођаче, који никако не могу да буду конкурентни

mleko_uvozПОСЛЕДЊА одбрана домаћих произвођача млека у Србији, од прилива иностраног млека, неће важити највероватније од јула. Како „Новости“ незванично сазнају, прелевмани на увоз млека и млечних производа из Европске уније који су донети у децембру прошле године и важе до краја јуна, биће укинути.

На такву одлуку „тера“ нас Европа, која је преплављена својим млеком и производима, које не може да извози на велико руско тржиште.

Прелевмане је Србија увела лане како би домаће тржиште заштитила од преливања великих количина млека из Европе у нашу земљу. Ипак, многи наши сточари кажу да немају неке користи ни од ових мера заштите, јер се додатне таксе не односе на увоз млека у праху, кондензовано млеко и џамбо пакете маслаца. То се, иначе, у нашој земљи највише и увози. Неконтролисан увоз млека и млечних производа угрожава производњу, јер залихе убрзано расту у домаћим млекарама, тврде српски произвођачи.

Да је производња млека у нашој земљи угрожена каже и Драган Гламочић, саветник премијера Србије за аграр. Како сматра, велики проблем су мали број крава по газдинству и високи трошкови.

– Код нас је просечна производња млека знатно испод испод оне у Европској унији, па то одмах значи и да га је скупље произвести – објашњава Гламочић. – Српски произвођачи никако не могу да буду конкурентни, а нарочито сад кад је Европа преплављена млеком. Засипају нас са свих страна јефтиним производима, а видећемо у јуну шта ће бити са прелевманима. Сматрам да треба наћи неке друге механизме за борбу, јер овако не могу дуго још да опстану. Уколико се настави трговински „рат“ између ЕУ и Русије, неће бити добро ни нама.

Привредни консултант Драгољуб Рајић каже да је све што се дешава очекивано. Још када је потписан Прелазни трговински споразум са ЕУ из 2008. упозоравали су на такве проблеме.

– Држава високим наметима оптерећује пословања наших произвођача, па је крајња цена млека у Србији виша него у многим државама ЕУ – каже Рајић. – Већ у суседној Мађарској, такође пољопривредној земљи, цене млека и млечних прерађевина су ниже, а разлог за ово су ниске државне дажбине, цене комуналних услуга, ниже акцизе на гориво, трошкови банкарских услуга, порези на имовину, локалне таксе и накнаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *