24.03.2016., Танјуг

Пољопривредним произвођачима и ове године бити на располагању повољни динарски кредити, без валутне клаузуле, са фиксном каматном стопом у износу од три одсто за све намене.

krediti_poljoprivredniБEOГРAД – Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић наjавила jе данас да ће пољопривредним произвођачима и ове године бити на располагању повољни динарски кредити, без валутне клаузуле, са фиксном каматном стопом у износу од три одсто за све намене.

Богосављевић Бошковић jе за Танјуг изjавила да ће пљопривредници кредите моћи да користе  за набавку животиња, хране за животиње, премиjу осигурања животиња, за набавку нове опреме и механизациjе.

Tакође, казала jе, кредити ће моћи да буду пласирани у развоj ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, што jе велика подршка српским пољопривредницима како би унапредили своjу производњу и радили  на подизању конкурентности своjих производа.

На таj начин, обjаснила jе министарка пољопривреде, ресорно министарство наставља реализациjу Правилника о условима и начину остваривања права на кредитну подршку и у 2016. години с циљем унапређења пољопривредне производње, уз напомену да jе изменама наведеног Правилника омогућено пољопривредним газдинствима и олакшан приступ коришћењу кредита.

„Oвим изменама предвиђено jе и право на кредитну подршку за набавку хране за животиње коjа испуњава услове квалитета прописане правилником“, навела jе Богосављевић Бошковић.

Прецизирала jе да кредити, чиjи jе рок отплате од jедне до три године са греjс периодом до годину дана, одобраваjу се и исплаћуjу у динарима – без валутне клаузуле и предстаљаjу jедне од наjповољниjих кредита на тржишту, где фиксна каматна стопа износи три одсто на годишњем нивоу за кредите у сточарству и кредите пласиране у развоj ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства, цвећарства, као и куповину пољопривредне механизациjе и опреме.

Право на кредитну подршку имаjу физичка лица – носиоци комерциjалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица (земљорадничке задруге са наjмање пет чланова задруге коjи су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, микро и мала правна лица), навела jе министарка.

Kако jе истакла, укупан износ кредита за физичка лица, предузетнике и правна лица jе до 5.000.000 динара, а за земљорадничке задруге до 15.000.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *