07.04.2016., Танјуг

Светске цене хране су у марту порасле, пошто jе велико поскупљење шећера и биљног уља и више него неутралисало пад цена млечних производа, саопштила jе данас Aгенциjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO).

FAO_graph_1РИM – Светске цене хране су у марту порасле, пошто jе велико поскупљење шећера и биљног уља и више него неутралисало пад цена млечних производа, саопштила jе данас Aгенциjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO).

Ценовни индекс ФAO, коjи мери месечне промене цена за корпу производа (житарице, уљарице, млечни производи, месо и шећер) порастао jе у марту на 151 поен са наниже  ревидираних 149,5 поена из фебруара, преноси агенциjа Роjтерс.

Индекс jе jош увек близу седмогодишњег минимума, након четири године узастопног пада.

Према првим проjекциjама ФAO, светска производња житарица ће у 2016/2017. години износити 2,521 милиjарду тона, што jе за четири милиона тона мање у односу на прошлогодишњи ниво, али трећа наjвећа производња икада регистрована.

Цене хране на међународним тржиштима су у марту биле за 12 одсто ниже него у истом периоду лани, саопштио jе ФAO.

Прошлог месеца jе наjвише поскупео шећер, за чак 17,1 одсто у односу на фебруару, док су цене биљних уља скочиле за 6,3 одсто у односу на претходни месец, због оштрог поскупљења палминог уља услед дуготраjне суше у земљама наjвећим произвођачима, Mалезиjи и Индонезиjи.

Цене житарица тек су благо смањене у марту, али jе силазни тренд настављен пети месец заредом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *