09.04.2016, РТС

Иако дрвно прерађивачка индустрија бележи годишњи извоз од преко 550 милиона долара, потенцијали у шумском фонду Србије још су недовољно искоришћени. Експерти сматрају да би раст производње и ефикаснија експлоатација шума допринели повећању учешћа дрвне индустрије и шумарства у бруто друштвеном производу за преко 25 одсто на годишњем нивоу и извоза на више од 600 милиона долара.

drvna_industrijaСрбија има око 2.250.000 хектара шума. Јавно предузеће „Србијашуме“ газдује са 900.000 хектара. Годишњи прираст дрвне масе износи око 3,3 милиона метара кубних. Међутим, шуме се не користе у довољној мери. Барем не у којој би се задовољиле потребе прерађивачке индустрије.

„Плановима које одобрава држава ми можемо да користимо 1,9 милиона метара кубних а користимо 1,53 милиона метара кубних што је задовољавајуће јер треба нешто и оставити да се поправи стање шума“, каже Предраг Алексић, в. д. директора ЈП „Србијашуме“.

У дрвној индустрији ради око 23.000 радника. Од извоза се остварује годишњи суфицит од преко 250 милиона долара јер је целокупна производња ослоњена искључиво на прераду домаће дрвне сировине.

„Неке пројекције су да би у догледно време та индустрија требала да запосли још 12.000 радника а да укупан извоз превазиђе чак милијаду долара“, каже Ратко Ристић, декан Шумарског факултета у Београду.

Годишњи прираст дрвне масе могао би да достигне цифру од 3,9 милиона метара кубних већ до краја 2019 године, сматрају професори са Шумарског факултета и експерти из дрвне индустрије.

Искуства из земаља у окружењу указују да су и резултати извоза бољи уколико је веће учешће готових производа а мање сирове дрвне масе.

„То пре свега значи да се од дрвета, од домаће дрвне сировине, произведе што више производа са већом додатом вредношћу. Пре свега то су намештај, прозори, врата, подови од дрвета и други финални производи“, каже Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.

Да би се остварили зацртани планови у развоју овог сектора привреде експерти сматрају да су нам потребне нове смернице и концепти експлоатације шума, одговарајуће инвестиције и системске промене.

Очекује се да ће при ресорном министарству ускоро бити формирана Управа за дрвну индустрију која ће регулисати сва питања из ове области.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *