13.05.2016., Политика , Ивана Албуновић

ЕУ упозорила да обољење говеда – нодуларни дерматитис – може да се прошири и на друге европске земље што би могло да изазове велике економске губитке

uvoz_goveda_zabranaЗбог појаве нових жаришта нодуларног дерматитиса у Бугарској и потврђених случајева оболелих животиња у Македонији, Србија је, до даљeг, забранила увоз живих говеда и говеђег меса из ових држава.

Како наводе у Управи за ветерину Министарства пољопривреде, није дозвољен ни превоз оваквих пошиљки преко наше територије. Нодуларни дерматитис је вирусно обољење животиња (говеда) које није опасно за људе али економски губици у случају заразе могу да буду огромни. За сада, сазнајемо, нема пријављених случајева у Србији.

– Ми жива говеда и ову врсту меса практично и нисмо увозили из поменутих држава. Зараза се и не преноси месом или производима од меса. Оваква мера се уводи из предострожности како би се спречило ширење заразе. Наше мере су ригорозне и практично су на снази већ месец дан јер објективно постоји опасност да се болест појави и у Србији – сазнајемо у Mинистарству пољопривреде.

Почетну информацију о појави нодуларног дерматитиса проследила је Међународна организације за здравље животиња (ОИЕ). Управа за ветерину обавештена је да је обољење регистровано у Бугарској, Грчкој, Турској, Македонији.

Како сазнајемо у Бугарској се стално јављају нова жаришта што указује да та земља болест не држи под контролом. У Македонији је први случај вирусног обољења регистрован пре десетак дана. Македонска Агенција за храну и ветеринарство саопштила је да је први случај пријављен на подручју општине Демир Капија, у месту Чифлик. Изолована су четири говеда и формирано неколико заштитних зона.

Оно што највише забрињава је што нодуларни дерматитис није карактеристичан за овај регион. Спада у такозване егзотичне болести које су се до сада појављивале у Африци и Израелу. Међутим болест се очигледно сели ка северу преко Турске и Грчке.

У Управи за ветерину кажу да је реч о такозваној групи болести која „не познаје границе” (као „плави језик”, слинавка, богиње оваца…). Неспецифични су начини преношења па чак ни ЕФС-а нема потпуно поуздане податке о томе јер обољење није довољно проучавано.

Европска комисија упозорила је да овом болешћу могу бити обухваћене и друге европске земље. Овај вирус код говеда изазива повишену температуру и појаву типичних тврдих чворова по кожи а зоонозу преносе инсекти. Веома је опасна за животиње и може да проузрокује озбиљну економску штету.

Лечење наводно није исплативо па је основна мера убијање и безбедно одстрањивање стада у коме је откривено вирусно обољење.

У саопштењу домаћих надлежних служби наводи се и да су наложене појачане мере контроле здравственог стања животиња у пограничним подручјима. Власници животиња су обавештени да уколико примете симптоме о томе обавесте надлежне ветеринарске станице или ветеринарске инспекторе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *