08.05.2016., Политика , Ивана Албуновићу

Недостају опрема и кадрови, а већ пет година, по признању надлежних, у ову лабораторију није улагано ништа ни из ЕУ фондова ни из државног буџета

nacionalna_laboratorijaДржава нема пара за отварање националне референтне лабораторије за испитивање хране у чије опремање већ пет година није уложено ни динара из националног буџета, сазнаје „Политика”. Неизвесно је такође и када ће у Дирекцији националне референтне лабораторије у Батајници почети контрола квалитета млека иако је опрема за те анализе комплетно набављена прошле године.

Упркос оптимистичним најавама министарке пољопривреде Снежане Богосављевић-Бошковић рокови за отварање ове лабораторије давно су пробијени. Главни разлог је, тврде надлежни, недостатак финансија и забрана запошљавања у државном сектору.

На наше питање колико је радника потребно да би лабораторија за млеко коначно била отворена одговорили су да је за почетак рада довољно 12 запослених – три са високом стручном спремом, шест техничара и троје помоћних радника. Иако изгледа да не постоји ништа лакше него запослити десетак радника са искуством из сектора контроле хране надлежни истичу да није тако:

– Пријем кадрова регулисан је Законом о начину одређивања максималног броја запослених. Ограничени смо такође и Одлуком владе о максималном броју запослених на неодређено време у државним и јавним службама – наведено је у одговору који су из Дирекција за националне референтне лабораторије проследили за наш лист.

У лошијој позицији је, сазнајемо, лабораторија за физичко-хемијско испитивање хране где постоји само део опреме па је почетак рада под још већим знаком питања. Министарство пољопривреде, како се наводи, нема новца за завршетак опремања и остале трошкове.

Зато се рачуна на новац из европских фондова који је Србији, за ове намене, обустављен још 2011. године под образложењем да делегација ЕУ није била задовољна постигнутим резултатима. Већ пет година, по признању надлежних, у ову лабораторију није улагано ништа ни из ЕУ фондова али ни из државног буџета.

– Завршетак опремања је условљен средствима ЕУ јер Министарство нема сопственог новца за ову инвестицију – истиче се. Кажу да је вишегодишње кашњење у опремању наслеђен проблем али да су представници ЕУ сада променили став. Наводно, томе је допринело отварање фитосанитарне лабораторије и комплетно опремљен сектор за испитивање млека. Очекују зато да ће новац за завршетак опремања лабораторије за испитивања хране и хране за животиње бити доступaн али, истичу, они не могу да утичу на динамику када ће се то догодити.

Надлежни кажу да се због свих ових ограничења службене контроле хране обављају у овлашћеним државним и приватним лабораторијама, али се анализе квалитета млека највећим делом раде у приватним млекарама (због плаћања произвођачима) јер државне нису у стању да обаве сва потребна испитивања.

– Не можемо да распишемо конкурс па смо договорили сарадњу са Заводом за млекарство и тако обезбедили људе који ће радити у лабораторији за испитивање млека. Завршена је почетна обука и планирамо да започнемо испитивање млека јер је лабораторија у техничком смислу спремна за рад – кажу у Дирекцији.

Како је „Политика” већ писала Национална референтна лабораторија, на коју чекамо деценијама, до сада је више пута званично отварана. Пре министарке Богосављевић-Бошковић, која је то учинила прошле године, отварао ју је и Саша Драгин још 2009.

Изградња је почела 2004. а из фондова ЕУ у њу је уложено око 7,8 милиона евра. Према ранијем писању медија, транше новца из ЕУ биле су обустављене „због затеченог јавашлука на терену и због тога што се није знало где се скупа опрема налази”.

У Министарству су то демантовали уз образложење да је „тачно да је ЕУ била незадовољна прогресом који је Министарство остваривало у периоду од 2008. до 2012. године, али да се нигде не наводи да се није знало где се опрема налази”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *