27. мај 2016., Новости , Д. Алихоџић

После три лоше године воћари из алексиначког краја задовољни

jagode_aleksinacИМАЈУ алексиначки прроизвођачи јагода разлога да буду задовољни – откуп је кренуо, а цене су добре. Руси плаћају килограм јагода од 140 до 170 динара.

Овогодишња сезона омогућиће произвођачима јагода тек да удахну ваздух, јер су иза себе оставили три катастрофалне године. Време им је обрало и род и зараду. Чак су и откупљивачи одустали од овог краја, где су се некада гајиле јагоде на 200 хектара, па су најближе откупне станице у Варварину.

Нинослав Миљковић, председник удружења „Јагода“ које окупља двадесетак највећих произвођача, каже да су несигурност и неизвесност главни непријатељи јагодара.

– Ова откупна цена је добродошла јер су се многи припремали да изору јагодњаке. Не можемо и даље бити оптимисти, јер ова производња захтева улагања, а о подизању нових засада тешко је говорити јер је потребно чак 12.000 евра по хектару – каже Нинослав.

Он истиче да не могу бити конкурентни на европском тржишту јер су сви импути који улазе у цену јагода, осим радне снаге, у Србији скупљи него у Италији, Холандији или Шпанији.

Горан Динић из Житковца производи јагоду прве класе, које одвозе за Варварин јер их у алексиначком крају нико не откупљује.

– Добили смо амбалажу, гајбице и пластичне кутије од пола килограма. Директно са наших њива одлазе за Русију – поносан је Горан.

САЈАМ

У част овог воћа јагодари ће се окупити у недељу у селу Градетин, где се традиционално одржава манифестација „Дани јагода“. Иначе, овај крај губи примат у производњи јагода јер је све више заступљенија у околини Крушевца, Варварина и Шапца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *