02.06.2016., Танјуг

Светске цене хране су у маjу порасле четврти месец заредом, саопштила jе данас Oрганизациjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO).

FAO_food_price_index

РИM – Светске цене хране су у маjу порасле четврти месец заредом, саопштила jе данас Oрганизациjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO).

ФAO индекс цена хране, коjи мери месечне промене у корпи житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера, порастао jе у маjу за 2,1 одсто, на просечних 155,8 поена, наводи се у саопштењу ФAO достављеном Танјугу.

Растуће цене већине намирница, изузев биљних уља, допринеле су четвртом узастопном месецу раста индекса након што jе у jануару пао на наjнижи ниво за седам година.

Протеклог месеца, наjвише су порасле цене шећера, коjе су скочиле због нижих изгледа производње у Индиjи, другом наjвећем светском произвођачу, док jе месо поскупело због снажне азиjске тражње за свињским месом из Eвропске униjе.

Светска производња житарица ће, према проjекциjама ФAO, износити 2,543 милиjарде тона у 2016/2017. години, што jе за 0,6 одсто више у односу на прошлогодишњи ниво и за 0,7 одсто испод рекордне производње у 2014. години.

Глобална трговина житарицама ће, како додаjе ФAO, пасти за 1,9 одсто, на 369 милиона тона у овоj години, што ће вероватно интензивирати надметање за тржишни удео међу водећим извозницима, држећи цене под контролом.

Цене млечних производа су маjу порасле за 0,4 одсто због наставка jаке тражње за млеком у праху и маслацем, али су оне и даље за 24 одсто ниже у односу на ниво из прошле године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *