07.06.2016., Танјуг

Представници млекарске индустриjе Србиjе затражили су да се задрже заштитне мере – прелевмани на увоз млека и млечних производа из земаља Eвропске униjе и након 30. jуна 2016. године, како би се очувала домаћа сировинска база и пронашао одржив модел очувања примарне производње млека.

protest_mlekoБEOГРAД – Представници млекарске индустриjе Србиjе затражили су да се задрже заштитне мере – прелевмани на увоз млека и млечних производа из земаља Eвропске униjе и након 30. jуна 2016. године, како би се очувала домаћа сировинска база и пронашао одржив модел очувања примарне производње млека.
Jединствен став млекарске индустриjе, да jе неопходно задржати постоjећи режим заштитних мера, договорен jе на jучерашњоj седници Групациjе млекарске индустриjе Привредне коморе Србиjе (ПKС), коjа окупља водеће произвођаче и прерађиваче млека у Србиjи, саопштено jе из ПKС.

Губитак домаће сировинске базе млекарске индустриjе, ствара могућност да домаће тржиште постане зависно од увоза млека и млечних производа, коjи учествуjу у вредности минималне потрошачке корпе са око 8,82 одсто, а просечне потрошачке корпе са 7,02 одсто.

Раст цена млека у иностранству имао би директан утицаj на повећање трошкова живота у Србиjи, оценили су представници домаће млекарске индустриjе.

Седници Групациjе млекарске индустриjе присуствовали су и представници Групациjе за сточарску производњу, коjи се баве говедарством. Kако jе истакнуто, сточарство у Србиjи jе засновано на малим и средњим газдинствима коjа су власници две трећине условних грла стоке.

Удео сточарства у вредносноj структури пољопривредне производње износи око 33,1 одсто, што jе веома мало с обзиром на расположиве земљишне површине. Смањење сточног фонда утиче и на смањење броjа запослених на фармама коjе производе сирово млеко. Негативан ефекат, осим мањка радне снаге, огледа се и у паду броjа становника и неповољном природном прираштаjу у тим регионима, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *