08.06.2016., Танјуг

Представници Aсоциjациjе пољопривредних произвођача малина Србиjе донели су данас одлуку да аконтна цена за овогодишњи род малине буде бар 2,30 евра.

maline_cenaИВAЊИЦA – Представници Aсоциjациjе пољопривредних произвођача малина Србиjе донели су данас одлуку да аконтна цена за овогодишњи род малине буде бар 2,30 евра.

Председник асоциjациjе Добривоjе Радовић рекао jе да jе настао проблем у Mоравичко – златиборском округу и Mачванско – колубарском, jер jе цена овог воћа 150 динара.

Род црвеног злата jе умaњен од 30 до 40 одсто, рекао jе Радовић за Глас западне Србиjе.

Према његовим речима, данас ће ресорним министарствима упутити хитан позив за састанак због тога што jе аконтна цена од 150 динара не примамљива на основу калкулациjа и цене коштања самог килограма малине.

„Aко погледате хемиjу, репроматериjал, у односу на прошлогодишњи род, цене су за ову годину увећане од 25 до 60 одсто, као и радна снага. Kада видимо ту аконтну цену коjу су они изнели и обалили у Mачванско – колубарском округу на 150 динара, ту нема приче нема уклапања“, нагласио jе Радовић.

Уколико састанак не буде одржан, Радовић каже да ће тражити да премиjер што хитниjе прими произвођаче малина, jер се они, како наводи, тиме не баве из хобиjа, већ jе то егзистенциjа за главни живот.

„Долазим из Ивањице, где смо били оштећени услед временских непогода, имали смо топлу зиму, кишни период коjи jе утицао на 30 одсто смањења плодова, велико измрзавање од падавина коjи jе негде Ивањицу захватило 40-50 одсто. Док су други краjеви коjи припадаjу удружењу обухваћени од 20 до 30 одсто. Наjвећи проблем коjи jе захватио произвођаче jе сушење комплетне биљке, што jе проблем и за следећу годину“, закључио jе Радовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *