14. март 2011. Emg.rs

Крагујевачку млекару Младост данас је званично преузела немачка компанија Meggle Eastern Europe која је млекару купила у децембру прошле године од београдске фирме Silbo. Уговор о преузимању млекаре потписан је на свечаности на Градском сајмишту Шумадија сајам у Крагујевцу.

Уговор о преузимању власништва потписали су генерални директор Megle Hernik Sil van der Ploeg и један од власника Silba Драган Јанков.

Представник немачке компаније није желео да говори о вредности купопродајног уговора, али је најавио инвестиције те компаније од неколико милиона евра у овој години.

Према његовим речима млекара Младост ће поред постојећих, производити и производе под бредном Meggle и велики део асортимана извозити у суседне земље где немачка компанија већ има изграђену тржишну позицију – пре свега у Црну Гору и Македонију.

„Млекара Младост убудуће ће имати назив Meggle Srbija и нудиће свеже прозиводе који могу да се користе и до 25 дана“, рекао је Ploeg.

Немачка компанија на подручје региона послује већ једну деценију , јер је пре 10 година отворила сопствену млекару у Хрватској, подсетио је Ploeg и навео да је укупни годишњи обрт те компаније 750 милиона евра, те да упошљава око 2.000 запослених.

Крагујевачка млекара Младост основана је 1954. године и у друштвеном власништву била је до 2004. када је приватизована, али је две године касније тај купопродајни уговор раскинут.

Млекару је потом преузео Акцијски фонд, да би је пре четири године за око 450.000 евра купила београдска фирма Silbo. Крагујевачка млекара има капацитет за производњу 80.000 литара млека дневно и упошљава више од сто радника.

Млекара је први пут приватизована 2004. године, када ју је за пет милиона евра купио Горан Љубичић, али је касније купопродајни уговор раскинут, а друштвени цапитал прешао је у Акцијски фонд. Последњи уговор о купопродаји млекаре је закључен 17. децембра 2010. године.

Компанија Meggle планира да у крагујевачку млекару ове године уложи 210 милиона динара и да у наредне три године дуплира капацитет и откуп сировог млека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *