17.06.2016., РТС

У мерошинском крају, познатом по аутохтоној сорти облачинске вишње, почела је овогодишња берба.

visnja_ceneОткупном ценом од 25 и 30 динара за другу класу, односно 40 за прву, нису задовољни ни произвођачи ни откупљивачи. Конкурентска вишња из Пољске је добро родила, па многи страхују да ове године неће бити зараде.

Они који попут Горана Тошића имају по неколико хектара под вишњом кажу да понуђеном откупном ценом не могу да покрију овогодишњу производњу.

„Сви произвођачи вишње се надају да нешто зараде од те вишње јер берба је једном годишње. Сви се задуже на конто вишње и раздуже се када дође берба. Ове године, међутим, све што смо задужили нећемо моћи да раздужимо“, каже произвођач Горан Тошић из Мерошине.

Рачуницу немају ни откупљивачи јер тврде да им Руси нуде 79 евро центи по килограму. Квалитет вишње је, кажу, због мраза и града релативно лош, има и црва, па су овогодишњи род откупљивали само два дана.

„Квалитет и није толико лош, али култура бербе је јако лоша. Произвођачи морају да схвате да вишњу не могу да млате или да је беру било како, већ да ту културу бербе побољшају“, каже Саша Богдановић, власник хладњаче „Егерија“ у Прокупљу.

Ове године ценом нису задовољни ни берачи. Кажу да су прошле године за килограм добијали 19, а ове године 15 динара.

„Можемо нас двоје да наберемо 20, 25 до 30 гајбица. То је дневно 5.000-6.000 динара“, кажу берачи.
Како је газди, тако је и нама – скромно додају.

Задруга у мерошинском крају нема: две друштвене хладњаче у које је држава много уложила, а које су овдашњим воћарима деценијама биле велика сигурност, после реструктурирања отишле су у стечај.

„Зато прерађивачи и откупљивачи могу да нас уцењују јер нема доброг односа понуде и потражње, па, иако је одличан род, ви однесете на откуп а они кажу – то је друга класа, и ви сте у њиховим рукама“, рекао је Хране Стојановић, стручни саветник у Општини Мерошина.

Богдановић, власник хладњаче, каже да произвођачи окривљују њих, али да су они само карика између произвођача и купаца.

„Цену не диктирамо ми, него велики купци“, додаје Богдановић.

Због три пута ниже откупне цене од прошлогодишње, поједини произвођачи ове године неће моћи ни да покрију дуг у роби према откупљивачима који су делом финансирали овогодишњу производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *