23. јун 2016.,РТВ, Силвија Гвозденац

НОВИ САД – Влада Србије је недавно донела Уредбу о праву првенства закупа државних ораница за правна лица на период до 30 година и до 30 процената на нивоу локалне самоуправе. Њоме су дефинисани улсови под којима може да се закупи државно земљиште, уз обавезно достављен бизнис план. …

zemlja-velikimaПраво првенства закупа земљишта у државној својини на 30 година имају правна лица, односно инвеститори који морају бити уписани у Регистар пољопривредних газдинстава. Сви који буду желели да закупе државне оранице на тај период мораће да се региструју као правна лица, да направе инвестициони програм, као и да обезбеде улагања од 500.000 евра.

„Мислим да ће ратари овом мером остати без земље јер ће сада велики инвеститори и сточари имати право првенства закупа државних ораница“, каже Зоран Сефкеринац.

Иако се у уредби наводи да инвеститор има обавезу да наведе за коју намену и делатност ће користити државне оранице и колико ће људи запошљавати, пољопривредници се плаше да ће им бити угрожена егзистенција коју су обезбеђивали са више десетина јутра државне земље коју сада обрађују.

„Ми већ имамо инвеститора који обрађује 4.000 хектара и када дођу још два инвеститора они неће упослити људе јер све то могу да обрађују са два трактора, а без посла ће остати 800 људи“, каже Стевица Гајић.

Све локалне самоуправе поднеле су план и програм коришћења државних ораница ресорном министарству, а незванично смо сазнали да ће прве лицитације бити расписане крајем јула.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *