27.06.2016., РТС

На пољима Средњег Баната почела је жетва раних сорти пшенице. Протекле јесени пшеница је на том подручју засејана на педесет хиљада хектара. Ратари су задовољни првим приносима.

zetva_pocetak-1Први откоси пожњевени су на имању пољопривредног предузећа Златица, овде су применули агротехничке мере, па иако временске прилике нису биле најпогодније за развој пшенице, први приноси најављују добар род.

„Данас смо завршили жетву јечма на 333 хектара са просечним приносем од осам тона. Презадовољни смо тим приносем а већ данас смо почели жетву пшенице којом имамо засејано 622 хектара где нам је просечан принос данас осам тона“, рекао је директор Пољопривредног предузећа „Златица“ Драган Васић.

„Ове године хектолитар је 80 а протеини се крећу изузетно високо, што смо изненађени јер су између 13 и 14 процената“, каже инжењер заштите биља Филип Даријевић.

Највећи проблем прави полегла пшеница па је комбајнирање отежано.

„Ове године иде много теже у односу на прошлу годину. Много је полога тако да комбајни изузетно тешко извршавају и треба нам много више времена него прошле године“, каже комбајнерСиниша Станић.

Уколико временске прилике то дозволе жетва пшенице би требало да се заврши средином јула што је десетак дана раније од уобичајеног рока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *