25.06.2016, Политика, Ивана Албуновић

Министарству пољопривреде замерено што раније није покренуло процедуру за набавку вакцина против болести „квргаве коже”. Надлежни морају да сносе одговорност.

ND_goveda2Због пропуста у раду Управe за ветерину, која није правовремено реаговала у покушају спречавања ширења болести квргаве коже говеда, Влада Србије јуче је сменила Миодрага Петровића, директора ове Управе. Могло би се рећи да је одлука донета и под притиском јавности јер су се појавила мишљења да је бољом организацијом стручних служби штета по домаће сточарство могла да буде мања.

Како је за „Политику” рекао Драган Гламочић, саветник премијера у раду надлежне службе Министарства пољопривреде било је доста пропуста. Посебно им је замерено што нису благовремено ушли у процедуру набавке вакцина против „нодуларног дерматитиса” и раније информисали фармере и јавност о могућности да се зараза прошири на Србију. Први човек Управе за ветерину, међутим, јуче није желео да коментарише за наш лист овакав потез Владе Србије.

– Нисмо могли да спречимо појаву вируса, то је истина. Фармери и јавност су морали правовремено да буду обавештени, да се ураде дезинфекције а не да се то крије. Знали смо још прошле године да нам прети опасност јер се болест јавила у околним државама. Прво у Бугарској а онда и у Македонији. Могли смо раније да започнемо процедуру за набавку вакцине а не толико да чекамо – рекао је Гламочић, додајући да је влада у међувремену оформила Оперативни тим и да се стручњаци сада труде да надокнаде оно што је пропуштено.

Донета одлука о вакцинацији свих 900.000 говеда у Србији. До сада оболело и одстрањено 240 грла, а постоји сумња да је још 180 заражено.

Како је рекао, у Србију је јуче стигло 50.000 доза вакцина против квргаве болести говеда које је Европска комисија, прошле недеље, одобрила нашој земљи тако да вакцинација, коначно, може да почне. Свакога дана очекује се још 400.000 нових доза за вакцинацију животиња у угроженом подручју. До сада је код нас оболело и одстрањено 240 грла, а постоји сумња да је још 180 заражено. Према процени у Србији има око 900.000 говеда и све животиње ће бити вакцинисане.

– Болест тешко може да буде заустављена па је донета одлука да буду вакцинисана сва говеда у Србији. Знамо да ће бити различитих мишљења о том потезу али таква је процена струке – рекао је Гламочић. Он истиче да је болест под контролом, али да не треба да живимо у заблуди да може да буде заустављена и да ћемо тиме што вакцинишемо стоку одмах решити све проблеме. Како је објаснио, у невакцинисаним стадима, ако се болест појави, биће одстрањена сва грла чак и ако је само једна животиња заражена. Тамо где су вакцинисана, а ипак дође до заразе, биће одстрањене само оболеле животиње.

– Током наредних месеци предстоји нам борба против болести. Они који нису адекватно реаговали и на време информисали јавност одговараће за пропусте – најавио је саветник премијера.

Влада Србије прогласила је територије општина Босилеград и Бујановац зараженим подручјима, а територију Пчињског управног округа за угрожену територију од те болести. Нодуларни дерматитис, који је раније био присутан само у Африци, вирусно је обољење које се не преноси на људе. Економске штете које може да изазове огромне су јер се због немогућности лечења животиња прибегава уништавању грла а штета се надокнађује фармерима из државне касе. За сада нема процена колико ће Србију коштати појава ове заразе. Извознике говедине и прерађевина од тог меса, са подручја погођеног вирусом, већ је коштала забране извоза на готово сва околна тржишта као и у државе Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *