30.06.2016., Агроклуб

Влада Србије одлучила је да продужи прелевмане за увоз млека и млечних производа до краја године, преносе медији из извора блиских влади. Представници државе тврде да се тако штити домаћа производња, а да се Европска комисија неће противити да се тиме помогне сточарство у Србији.

prelevmani_ostajuО укидању прелевмана на увоз млека наши фармери нису смели ни да размишљају јер би то значило крај нашем сточарству. То је недавно изјавила председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине Сања Бугарски.

„То је ствар о којој ми млекари не желимо ни да размишљамо. Ми се стварно надамо да Влада Републике Србије има толико знања и разумевања и да неће укинути прелевмане“, рекла је Бугарски.

Стављења тачка на неизвесност

Према писању појединих медија, на неизвесност је највероватније стављена тачка. Влада Србије одлучила је да продужи прелевмане за увоз млека и млечних производа до краја године, а саветник премијера Драган Гламочић каже да се очекује разумевање Европске комисије.

„Наравно, Влада води рачуна о свом говедарском сектору. Ја верујем да ће се наћи начин да се он даље спаси и остане у животу, на задовољство наших произвођача, а не очекујем онда ни реакцију Европске комисије, која ће, надам се, схватити ситуацију у којој се Србија налази и економски и социјално, ако имамо у виду све ово што се дешава“, нагласио је Гламочић. Прелевмани на увоз млека уведени су пре годину дана. То је била привремена мера, а због тешке ситуације у нашем сточарству, њено продужавање и у овој години значи додатну шансу за опоравак српског аграра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *